Home Izdvojeno Druženje Turopoljaca i Posavljaka u Kosnici

Druženje Turopoljaca i Posavljaka u Kosnici

Osim degustacije jela posavljaka i turopoljaca novost je i predstavljanje nošnji

PODIJELITE

Ples i pjesma u Kosnici. Za vikend je održano 7.posavljačko – turopoljsko sijelo, na kojemu je nastupilo šest kulturno umjetničkih društava te pjevači, turopoljac Ivan Bedekovići, te posavljaci Drago Mamić i Josip Tadić.

Ovogodišnje sijelo započelo je mimohodom društava kroz Kosnicu te paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskih branitelja, a upalili su ih Filip Margić u ime Mjesnog Odbora Kosnica te Milan Maksimović u ime Udruge Turopoljska tradicija.

Sijelo je započelo velikim kolom kojeg su započela društva posavljaka, u kolo su ušli i turopoljci te posjetitelji, a specifičnost ovogodišnje manifestacije je i ta što su posjetitelji mogli degustirati specijalitete posavljaka i turopoljaca,specijalitete posavljačke i turopoljske kuhinje pripremila su društva koja su nastupila, a to su HSPD Lipa Kosnica,KUD Žepče Zagreb,KUD Šćitarjevo,KUD Izvorni običaji,Zavičajni klub Žeravac iz Slavonskog Broda, te KUD Derventsko kolo iz Zagreba.

“Osim degustacije jela posavljaka i turopoljaca novost je i predstavljanje nošnji s kojima smo našoj posjetiteljima htjeli dokazati da velikih bitnih razlika nema te da se ove dvije kulture međusobno što bolje zbliže, mislimo da smo u tome i uspjeli”, kažu nam organizatori.

U Ime pokrovitelja grada Velike Gorice okupljenima se obratio dogradonačelnik Krešimir Ačkar te u ime gradske Skupštine grada Zagreba Drago Prgomet dok se Filip Margić okupljenima obratio u ime Mjesnog Odbora Kosnica te Udruge Turopoljska tradicija.
Među uvaženim gostima našli su se i vijećnik u Zagrebačkoj Županiji Ozren Robić, predsjednik Kordinacije vijeća u zagrebačkoj Županiji Imbro Berkeš, predstavnici DVD-a Kosnica, Udruge Umirovljenika Kosnica.

Foto: Udruga Turopoljska tradicija/ Filip Margić