Novosti Sport Događanja

Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje

23.09.2019. / Juraj Odrčić

U sjećanju na petnaest kurilovečkih branitelja koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu jučer su u Spomen parku Kurilovec mještani položili vijence i svijeće. Prije 28 godina, 22. rujna 1991. godine u raketiranju Velike Gorice kod goričkog sajmišta smrtno su stradali hrvatski branitelji Neven Veselić i Vladimir Stepanić koji su bili i prvi Velikogoričani stradali u Domovinskom ratu.

Od toga dana sve do kolovoza 1995. Kurilovec se oprostio od 15 svojih sumještana koji su od vukovarske Ovčare sve do otoka Visa, braneći Hrvatsku, dali ono najvrjednije - svoje živote.

Vijence su prvo položili članovi obitelji stradalih branitelja, a potom u ime Grada Velike Gorice zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar te kurilovečke udruge - vatrogasci, nogometaši, umirovljenici, Etno udruga...

Pozdravljajući nazočne zamjenik Ačkar zahvalio se obiteljima, ali i Kurilovčanima, koji nisu zaboravili na svoje sumještane, rekavši kako današnje Hrvatske ne bi bilo bez njih zbog čega je obaveza graditi bolje društvo i osigurati kvalitetne uvjete za život u ovoj gradskoj četvrti. u tom smislu Ačkar je rekao kako će se nastaviti ulaganja u Vatrogasni dom i ŠRC Udarnik, mjesta društvenog života mještana, ali i otvaranje ambulante kako bi zdravstvenu zaštitu približili starijim sumještanima. Predsjednik Vijeća Gradske četvrti g. Ivan Novosel u svom govoru istaknuo je kako je ove godine u fokusu bilo podizanje komunalnog standarda u Kušancu.

Nakon komemorativnog dijela obilježavanja dana Gradske četvrti uslijedila je i sveta misa na otvorenom koju je vodio župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije Norbert Koprivec koji je već zakazao i sljedeći susret u listopadu u povodu obnove "križnog dreva" kapelice na križanju Kurilovečke i Jelačićeve ulice, ali i pozvao da se održi ovaj dan i u narednim godinama.

- Za iduću godinu se potrudite susjede probuditi, to je dan u godini da ne zaboravimo svoju prošlost koja je zalog za budućnost. Jer bez nas, kako će Hrvatska?! - na kraju svete mise poručio je župnik Koprivec. 

Kurilovčani dan svog mjesta, danas gradske četvrti, tako obilježavaju u sjećanju na svoje branitelje, a umjesto proslave nakon svete mise nastavili su druženje u kurilovečkoj gasilani.

Galerija slika

Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje Kurilovčani nisu zaboravili na svoje branitelje

Podijeli