Novosti Sport Događanja

Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala

24.09.2019. / Petar Brnada

U prostorijama Gradske knjižnice danas su svečano otvoreni 7. Dani europske baštine u Velikoj Gorici koji se ove godine u našem gradu odvijaju pod nazivom #OSLIKAJKULTURU – Murali Turopolja, a potrajat će sve 2. listopada.

Program je službeno otvoren predavanjem 'Povijesne tehnike zidnog slikarstva u kontekstu zavičajne baštine' Suzane Damiani sa Akademije likovnih umjetnosti, a za okupljene goste koji su pristigli na otvorenje tražila se stolica više. Sve njih pozdravila je ravnateljica knjižnice, Katja Matković Mikulčić, koja se prisjetila svih dosadašnjih realiziranih ideja te najavila su ovog puta osuvremenili temu europske baštine.

-Za ovu temu smatram da je iznimno zanimljiva jer je to jedan vid nove suvremene umjetnosti. Već davno su muzeji i galerije izašli iz svojih prostora i na neki se način predstavljaju prolaznicima usput. To su nove poruke koje nam dolaze kroz murale, a koje već susrećemo i u našim gradovima pa se možemo pohvaliti da i naš grad ima jedan jako lijepi mural koji je napravila ilustratorica Hana Tintor. Nadamo se da će poslije ove manifestacije grad biti bogatiji za još dva murala- poručila je ravnateljica Matković Mikulčić te istaknula da je ovo jedna tema koja je itekako 'pogođena', a čemu najbolje svjedoči i vaš dolazak u ovako velikom broju.

Ispred Grada Velike Gorica kao pokrovitelja i suorganizatora, otvorenju su nazočili dogradonačelnik Ervin Kolarec, i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zvonko Kunić. Dane europske baštine otvorenima je proglasio upravo zamjenik Kolarec koji je u svome obraćanju naglasio da je ovakva manifestacija izuzetno dobra i da stvara dodatnu vrijednost za naš grad.

-Posebno mi je drago da naše tri ustanove koje se bave kulturom; Gradska knjižnica, Pučko otvoreno učilište i Muzej Turopolja, svi oni kroz cijelu godinu rade na očuvanju naše tradicije, običaja, naše kulturne baštine, našeg Turopolja, naše Velike Gorice i naše Hrvatske i na tome zahvaljujem svim vrijednim djelatnicama i djelatnicima koji daju veliki obol da je naš grad između ostalog prepoznat kao grad kulture. Meni je drago da su mladi ljudi osmislili ovogodišnji plakat i da ste se svi koji se bavite kulturom uključili da imamo ovako bogat program sve do 2. listopada. Vjerujem da će naši sugrađani koristiti i uključiti se u ove programe. On je zamišljen da se naši najmlađi uključe, kao i nešto stariji i oni najstariji. Za sve imamo ponešto u ovih 7-8 dana. Vjerujem da će svatko pronaći sebe u tom programu i da će sudjelovati i dati svoj doprinos ovoj kulturnoj manifestaciji- rekao je dogradonačelnik Kolarec.

Po završetku svečanosti otvorenja, profesorica Suzana Damiani izložila je svoje predavanje pod nazivom 'povijesne tehnike zidnog slikarstva' u kontekstu zavičajne baštine' kojim je povezana prošlost i sadašnjost.

Kako je istaknula Damiani, zidno slikarstvo najstarije je i u kontinuitetu postoji od najranijih dana ljudske povijesti sve do danas te nije izgubilo na svojoj aktualnosti i vrijednostima.

Svoje predavanje koncipirala je na način da se posvetila europskoj i svjetskoj baštini u uvodom dijelu koji govori o različitim aspektima zidnog slikarstva. Zatim je objasnila osnovne pojmove vezane za klasične metode odnosno tehnike zidnog slikarstva, prvenstveno fresku, a potom je zajedno s okupljenima proučila primjere iz zavičajne baštine Turopolja.

Tu se prvenstveno osvrnula na prikaz Svete Lucije iz oratorija u Lukavcu. Riječ je o slici koja je bila restaurirana godinama na odsjeku Akademije. Ono što bih htjela napomenuti za ovu sliku jest da se odnosi na nekoliko aspekata općenito umjetničkih djela, a onda i zidnog slikarstva. A to su aspekti kao materijalni aspekt, slike se sastoje od nekakve tvari, dalje estetski aspekt koji mnogi najviše i najbolje mogu percipirati, i treći je onaj duhovni i transcendentalni aspekt koji je bio tijekom dugo vremena povijesti vrlo važan i osjeti se i do današnjih dana- pojasnila je Damiani te gostima otkrili kako su Svetoj Luciji na freski iskopane oči, kao što je to bio slučaj sa sveticom.

Već u četvrtak, 26. rujna, od 9 do 15 sati, u Muzeju Turopolja čekat će vas radionice „Tehnike zidnog slikarstva“. Jedna od njih naslova je 'Povijesne tehnike zidnog slikarstva', a vodit će ju profesorica Suzana Damiani i studenti Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu.

Naziv druge radionice je 'Ulična kultura oslikavanja javnih prostora' kojom će dirigirati dizajnerica i ilustratorica Hana Tintor sa suradnicima, street art umjetnica, a organizira je Upravni odjel za društvene djelatnosti i Muzej Turopolja.

Organizatori pritom dodaju da prijave za radionice možete poslati do srijede, 25. rujna, do 12 sati na adresu kultura@gorica.hr

Galerija slika

Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala Započeli 7. Dani europske baštine: Pripremljen bogat program, grad će uskoro krasiti još dva murala

Podijeli