Novosti Sport Događanja

Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum'

26.09.2019. / Petar Brnada

Veleučilište Velika Gorica na dva je dana postalo domaćinom sastanaka predstavnika CONRIS mreže- udruge visokih učilišta s područja Europe koja izvode studije u području sigurnosti i kriznog menadžmenta.

Naime, riječ je o mreži koja okuplja predstavnike visokih učilišta povezanih partnerskim ugovorima koji im omogućavaju razmjenu studenata i nastavnika, sudjelovanje na konferencijama partnera i zajedničke projekte kao što su provođenje ljetnih škola, razvijanje i održavanje trening programa i sl.

Tako je osmišljen program osposobljavanja za upravljanje rizicima od katastrofa, namijenjen prvostupnicima i magistrima struke, čiji je cilj raditi u području upravljanja rizikom od katastrofa, a temeljen je na publikaciji Science for Disaster Risk Management 2017. koju je izdao Disaster Risk Management Knowledge Center Europske Unije čiji stručnjaci također sudjeluje u održavanju treninga za studente.

Kako nam je kazao Željko Dobrović, pročelnik studija Krizni menadžment na Veleučilištu Velika Gorica, ovo je redovni sastanak europske udruge CONRIS, udruge fakulteta i sveučilišta koji se bave kriznim menadžmentom, sigurnošću, zaštitom i slično, a oni su kao Veleučilište Velika Gorica punopravni član te mreže.

-CONRIS mreža fakulteta održava se pod pokroviteljstvom Europske komisije i unutar komisije postoje znanstveni centar za upravljanje rizicima od katastrofa i pod tim centrom mi vodimo obuku i treninge za studenta u smislu kriznog menadžmenta i tako dalje. Zajedno sa svim drugim fakultetima razvijamo i kurikulum za krizni menadžment. Svaka zemlja ima svoje probleme u smislu kriza. Recimo Nizozemska ima poplave, mi imamo požare, Talijani imaju potrese, tako da svi zajedno radimo na nekom zajedničkom kurikulumu što bi ustvari studenti trebali učiti i koje kompetencije imati za rješavanje kriznih situacija- kazao je Dobrović.

Ova mreža omogućuje razmjenu iskustava, ali ne samo iskustava u kriznom menadžmentu već različita iskustva u provedbi nastavnog procesa; kako stranci uče svoje studente, a kako mi svoje. Kako kaže pročelnik Dobrović, to su toliko različiti i interesantni pristupi da u svakom slučaju čast je Veleučilištu biti član te mreže.

-To je ravnopravna mreža, svaki od članova kod sebe organizira sastanak kada dođe red kao i ljetne škole. Mi smo za ljetnu školu na redu 2022. godine, a riječ je o školi od sedam dana gdje dolaze naši i međunarodni studenti i sudjeluju u jednom programu obuke za krizni menadžment ovisno o tome kakva se kriza analizira. Ustvari svi smo ravnopravni. Ono što mi kao Veleučilište imamo kao korist to je svakako biti član te mreže jer smo preko te mreže vezani s Europskom komisijom što je velika stvar- završio je pročelnik.

Među sudionicima sastanka koji je započeo jutros bili su i Martin iz Austrije i Kase iz Finske, profesori i suradnici tamošnjih fakulteta koji se bave kriznim menadžmentom i upravljanjem rizicima od katastrofa.

-Mi kao članovi mreže uglavnom razvijamo partnerstvo među nama te radimo na zajedničkim projektima poput ljetne škole na koju dolaze studenti sa svih veleučilišta. Kao glavni cilj sastanak istaknuo bih usuglašavanje svih članova mreže oko zajedničkih aktivnosti poput ljetne škole koju sam spomenuo te drugih projekata i svega onoga što uključuje suradnju i praktičnu diskusiju- rekao nam je gost iz Finske.

-Smatram da na ovaj način diljem Europe možeš prikupiti puno iskustva, a u drugu ruku ovo je prilika da dijelimo i širimo inovacije i ideje, sve s ciljem izgradnje što sigurnijeg svijeta oko nas- nadovezao se Martin.

Galerija slika

Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum' Stručnjaci sa europskih veleučilišta na VVG-u: 'Nizozemska ima poplave, mi požare, kreiramo zajednički kurikulum'

Podijeli