Home Vijesti GORIČKI AUTOKLUB Imaju sve, od bicikla do brodice!

GORIČKI AUTOKLUB Imaju sve, od bicikla do brodice!

PODIJELITE

Tradicija Autokluba Velika Gorica na ovim prostorima traje od 1954., a nekad je bila to prva pa i jedina autoškola u Velikoj Gorici sve dok 1992. nisu počele pristizati druge. Tradicija sa sobom nosi i ugled, iskustvo, pa se tako i danas u goričkom HAK-u školuju brojni vozači. Lani je njih 350 osposobljeno za vozače, a tu ćete naći i sve kategorije vozila, osim autobusa. Tu je i kategorija za vozače koji vuku priključna vozila teža od 750 kilograma. „Imamo šest djelatnika, instruktora, od kojih je jedan predavač, četiri su muškarca i dvije žene, a sva vozila su nam tehnički ispravna“, govori nam Miljenko Bevanda tajnik AK Velika Gorica, ujedno i sam predavač.

Rad s djecom i mladima

Dotakli smo se i ostalih djelatnosti pod kapom Autokluba. Tu je i rad s djecom i mladima, a preventivni programi postoje otkako je i Kluba. Dvije akcije godišnje posvećene su školarcima. Osim sigurnosti u prometu koju provode na prvi dan škole u suradnji s policijskom postajom u kojoj djeci predstavljaju prometna pravila i opasnosti koje vrebaju na putu od kuće do škole i obrnuto, tu su i natjecanja u vožnji bicikla.

Tko smije voziti bicikl?

Jeste li znali da djeca do 14. godine ne smiju samostalno upravljati biciklom na javnim površinama, osim ako nisu u pratnji osobe koja je navršila 16 godina? Ipak, djeca s 9 godina to mogu, ako polože ispit za vožnju bicikla i to je akcija koju provode svake godine. Osim toga, organizatori su županijskog natjecanja u kojem se učenici 5.razreda osposobljavaju za vožnju biciklom. Na tim natjecanjima, u čiju se organizaciju uključuju i škole najčešće se okupi desetak škola iz cijele Zagrebačke županije, a pobjednička ekipa od dvije djevojčice i dva dječaka ide i na državno natjecanje. Tu su i akcije za srednjoškolce, poput akcije KLIK- Kako lako izbjeći katastrofu. Akcija obuhvaća niz predavanja o sigurnosti putnika koji se voze osobnim automobilima, uče srednjoškolce o važnosti vezanja pojasa i drugih aktivnosti u prometu i vožnji o kojima treba voditi računa.

Kako lako izbjeći katastrofu

„Akcija klik namijenjena je srednjoškolcima, a kako bi im podigli svijest o ugroženosti u prometu, te potaknuli na promicanje odgovornog ponašanja i promišljanja o eventuanim posljedicama. Oni prenose informacije i drugim učenicima, ali utječemo i na neodgovorne roditelje vozače“, poručuje Bevanda. Osim toga, u Autoklubu , a u suradnji s Ministarstvom prometa organiziraju i tečajeve za voditelja brodice. Tečaj se sastoji od predavanja i teorijskog djela, dok se ispit ugovara u resornom ministarstvu, a polaznik s dozvolom za voditelja brodice može upravljati jedrilicama i jahtama do 15 metara duljine, s napunjenih 16 godina.