Novosti Sport Događanja

Hrvatsko pjevačko društvo 'Kučani' pred prepunom dvoranom proslavilo prvo desetljeće rada!

07.10.2019. / Petar Brnada

Hrvatsko pjevačko društvo Kučani pred punom dvoranom mjesnog društvenog doma protekle je subote proslavilo svoje prvo desetljeće rada, pjesme i druženja.

Na fešti u Kučama nastupile su sve sekcije HPD-a, ali i zbor Turopoljska zvona kao i Ogranak Seljačke sloge Buševec, a svoju pjesmu posvetio im je i recitirao pjesnik Stjepan Vitez. Ovoj prvoj velikoj obljetnici među mnoštvom građana i prijatelja društva nazočili su i akteri društveno-političkih zbivanja u našem gradu predvođeni zamjenikom gradonačelnika, Ervinom Kolarecom, koji im je tom prigodom čestitao na 10 godina predanog rada. Sve to najbolji je pokazatelj da se u Kučama ozbiljno radi i da je njihov trud već sada prepoznat diljem Hrvatske.

Hrvatsko pjevačko društvo Kučani osnovano je 2009. godine na inicijativu grupe zainteresiranih mještana, Kučana, s ciljem očuvanja i promicanja kulturne baštine i obogaćivanja kulturnog života u Kučama, Velikoj Gorici i šire.

Godine 2009. osnovan je Mješoviti zbor koji okuplja članove zrele životne dobi, a 2010. godine i Dječji zbor, sa zadaćom da očuva kontinuitet pjevanja u Kučama. Od 2016. godine djeluje i Muška vokalna skupina ,,Stari pajdaši” koja oživljava stare turopoljske pjesme i napjeve, a od 2018. godine s radom je počela i Ženska vokalna skupina.

Voditelj pjevanja za sve četiri sekcije je maestro Branko Puceković, a ukupan broj članova društva je 76 od kojih je 55 aktivnih članova.

Mješoviti zbor nastupa na području Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije, Zagreba i šire. Njeguje klasično pjevanje: crkvenih pučkih i liturgijskih pjesama, kajkavskih popevki, šansona i obrađenih narodnih napjeva. Za svoj rad, angažman i nastupe zbor je dobio brojna priznanja, zahvalnice i diplome.

Marljiv i ozbiljan rad Kučana prepoznala je i stručna zajednica pa su tako na IV. međunarodnom natjecanju mješovitih zborova ZLATNA LIPA TUHLJA u Tuhlju 2013. godine osvojili srebrnu nagradu, a na međunarodnom natjecanju Aurora cantat u Karlovcu 2015. i 2017. i 2019. godine brončanu nagradu.

-Muška vokalna skupina Stari pajdaši Hrvatskog pjevačkog društva „Kučani“ formirana je na inicijativu muških članova mješovitog zbora 2016. godine. Oživljava „muško“ pjevanje, koje je nekada bilo jako popularno  u cijelom Turopolju i u Kučama. Sakuplja i njeguje stare, često zaboravljene, turopoljske  pjesme i napjeve. Sudjeluje i nastupa u različitim prigodama u Kučama, u Velikoj Gorici, diljem Turopolja,  na božićnim i uskrsnim koncertima, proslavama blagdana, obilježavanjima značajnih datuma i obljetnica, humanitarnim koncertima i natjecanjima- pojašnjavaju iz Društva.

Upravo muška vokalna skupina na Međunarodnom natjecanju zborova u Osijeku 2016. godine osvaja  brončanu nagradu, a na Međunarodnom natjecanju zborova u Karlovcu 2019. godine srebrnu nagradu. Voditelj muške skupine je najprije bio Siniša Belošević, a sada je maestro Branko Puceković.

Što se tiče mlađih pjevača, Dječji zbor djeluje od 2011. godine pod okriljem HPD Kučani. Zbor vodi Branko Puceković od osnutka do listopada 2014. i ponovno od 2017. godine. U međuvremenu zbor je vodio Tomislav Fratrić. Dječji zbor sudjeluje na Božićnim i Uskrsnim koncertima, te prigodnim nastupima u Kučama i Velikoj Gorici. Kroz probe pjevanja i javne nastupe zbor obogaćuje kulturni život u Kučama i šire, te potiče međusobno druženje, uvažavanje i toleranciju ponašanja.

Od njihovih značajnijih uspjeha svakako moramo istaknuti osvajanje brončane nagradu na Međunarodnom natjecanju dječjih zborova u Požegi 2015. godine i srebrnu nagradu 2018. kao i 2019. godine. Uz to, mali pjevači osvojili su i srebrnu nagradu na Natjecanju dječjih zborova Zagrebačke županije 2017. i 2019. godine u Velikoj Gorici.

Ženska vokalna skupina osnovana je od članica mješovitog zbora 2018. godine. Još se traži u glazbenom izričaju, a sada izvodi repertoar narodnih pjesama Turopolja i ostalih krajeva Hrvatske prilagođen za ženske vokalne sastave.  

Galerija slika

Hrvatsko pjevačko društvo 'Kučani' pred prepunom dvoranom proslavilo prvo desetljeće rada! Hrvatsko pjevačko društvo 'Kučani' pred prepunom dvoranom proslavilo prvo desetljeće rada! Hrvatsko pjevačko društvo 'Kučani' pred prepunom dvoranom proslavilo prvo desetljeće rada! Hrvatsko pjevačko društvo 'Kučani' pred prepunom dvoranom proslavilo prvo desetljeće rada! Hrvatsko pjevačko društvo 'Kučani' pred prepunom dvoranom proslavilo prvo desetljeće rada! Hrvatsko pjevačko društvo 'Kučani' pred prepunom dvoranom proslavilo prvo desetljeće rada! Hrvatsko pjevačko društvo 'Kučani' pred prepunom dvoranom proslavilo prvo desetljeće rada!

Podijeli