Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana Zagreba

VIDEO 'U napadu tenkova poginuo je prvi domaći četnik. To smo doznali kad smo ga pokopali'

Domovinski rat
Foto: Studio23
1/2
11.10.2019.
u 19:39

Izlaskom svojih snaga na lijevu obalu Kupe, neprijatelj bi doveo snage obrane Siska i sam grad u okruženje, a spajanjem sa vojarnama u predgrađu Velike Gorice, sa aerobazom Pleso, ušle bi u predgrađe Zagreba.

Zaustavljanjem neprijateljskog prodora prema Zagrebu na pravcu Novske i Kutine, jednog od dva glavna pravca napada na Zagreb, Banovina kao drugi pravac, dobija novu dimenziju.

Most preko Kupe iz Petrinje nije srušen, a snage u prostoru lijeve obale, bile bi izložene unakrsnoj vatri ako bi neprijatelj zauzeo sela Dumače, Međurače i Farkašić. Slijedom toka Kupe, ovi položaji na desnoj obali su istureni iza leđa obrane formirane na lijevoj obali, naspram mosta iz pravca Petrinje. Zaokupljen pljačkom i sporim zaposijedanjem položaja, neprijatelj je propustio priliku zauzeti ovaj prostor, koji je zbog obrane Novske od strane 1. gbr i drugih hrvatskih snaga, doveo do promjene okolnosti i odjednom dobio veliku stratešku važnost.

Zauzimanjem ovih položaja, neprijatelj bi unakrsnom artiljerijskom vatrom udario na obranu formiranu pred mostom iz pravca Petrinje, iskoristio otvoreni prostorom za forsiranje Kupe i potpuno zauzimanja mosta. Izlaskom svojih snaga na lijevu obalu Kupe, doveo bi snage obrane Siska i sam grad u okruženje, a spajanjem sa vojarnama u predgrađu Velike Gorice, sa aerobazom Pleso, ušle bi u predgrađe Zagreba.

Sa druge strane, destabiliziralo bi se obranu Novske i deblokirale neprijateljske snage koje bi tada zajednički krenule u konačan napad na Zagreb. Pripadnici 2. gbr, bili su brži. 

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

Komentara 21

DU
Deleted user
22:26 11.10.2019.

Sve u svemu, nekome jako smeta i samo pisanje o Domovinskom ratu.I onda se komentariše.I misli da su Hrvati slijepi, zaboravljivi i ludi.Samo sanjajte.Nema je više.Zgazili smo je.

ZA
zagabria2
10:48 12.10.2019.

Neprijatelj bi ovo, neprijatelj bi ono. Kao da Zagreb nije imao stanovnika pa bi samo ušetali. Ne pišite bez osnove, Zagreb nije imao šanse pasti, ja sam bio pa znam. Malo se raspitajte

MA
Madagaskar
19:59 11.10.2019.

Ne mogu vjerovati. Tko piše sve te gluposti!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije