Home Izdvojeno Ne bacajte stvari, donesite ih u Muzej odbačenih predmeta!

Ne bacajte stvari, donesite ih u Muzej odbačenih predmeta!

Pop up ured za zaprimanje predmeta radit će od 9 do 17 sati, nakon čega će u 20 sati isti dan uslijediti i otvorenje izložbe te interaktivni performans dviju autorica

PODIJELITE

U Velikoj Gorici na jedan dan svoja vrata otvara Muzej odbačenih predmeta i to u petak, 25.10 već od 9 sati ujutro na adresi Zagrebačka 6. Iza ovog neobičnog imena krije se interdisciplinarni projekt autorica Ane Katulić i Irene Boćkai koje će Velikogoričanima ponuditi jednu drugačiju vrstu kulture i izvedbe koju su povezale s ekološkom tematikom, a jedinstveni oblik Muzeja na jedan dan prati i virtualna inačica na www.mop.show na koji se možete javiti i ponuditi im svoje predmete.

“Želimo uključiti što više građana. Konkretno, da u ovoj izvedbi ne budu samo promatrači već aktivni sudionici”, govori nam Ana Katulić te dodaje kako svaka osoba može Muzeju donirati po jedan predmet koji za nju ili njega više nema nikakvu vrijednost. “Ne želimo da nam građani donose svoje smeće, prazne svoje ormare ili police, to mora biti predmet koji ima zanimljivu priču, a mi ćemo na koncu odlučiti primamo li ga u Muzej ili ne”, odgovara Ana. 

Autorice i izvođačice Ana Katulić i Irena Boćkai

Pop up ured za zaprimanje predmeta radit će od 9 do 17 sati, nakon čega će u 20 sati isti dan uslijediti i otvorenje izložbe te interaktivni performans dviju autorica. Iako ne žele puno otkrivati doznali smo kako će, osim njih, u izvedbi sudjelovati i još neki Velikogoričani, a bit će tu mjesta i za publiku koja bi se također mogla naći u ulozi izvođača. Osim toga, posebnost ovog Muzeja je i ta da izložbene primjerke, ako vam se svide, možete ponijeti sa sobom kući i dati im novu vrijednost.

Pop up ured i izložbeni prostor su na adresi Zagrebačka 6, preko puta Veleučilišta

“Željeli smo Gorici ponuditi jedan malo drugačiji kulturni sadržaj od onih na koje su navikli. Izvukli smo Muzej iz institucija i pozicionirali ga u izlog, u dućan. Ovo je i svojevrsni eksperiment jer može se zaista dogoditi da nam nitko ne dođe, pa ćemo onda na tome temeljiti završnu izvedbu i izložbu. U svakom slučaju radujemo se, bit će zanimljivo vidjeti kako dišu Velikogoričani i hoće li se i u kojoj mjeri uključiti”, zaključuje Ana.

Djevojkama je plan otvarati ovakve pop up urede u više hrvatskih gradova, na jedan dan, te proširiti Muzej odbačenih predmeta. Počinju s Velikom Goricom, za što je sredstva osigurao Grad Velika Gorica u sklopu programa za poticanje kulture.