Home Izdvojeno Jesen u Kurilovcu miriše na zimnicu, čvarke i domaće kolače

Jesen u Kurilovcu miriše na zimnicu, čvarke i domaće kolače

Tradicionalna manifestacija ponudila je izložbu i obilje fine hrane, a večer je završila uz predstavu Pučkog kazališta iz Buševca

PODIJELITE

Uz obilje kolača, domaćih specijaliteta i još koju dobru kapljicu domaćeg vina- jesen je polako stigla u Kurilovec. I nazdravili su je i pozdravili kako i zaslužuje, a Etno udruga Kurilovec za tu je prigodu organizirala već tradicionalnu istoimenu manifestaciju kroz koju je podsjetila i na neke stare običaje. Ovaj put, postavili su izložbu „Zimnica- negda i denes“, a na stolu sve ukrašeno motivima jeseni i prepuno džemova, kompota, kiseline za zimske dane, od paprika, rajčica, tu je i cikla, ukiseljeno povrće, zatim mrkva, karfiol, ima i meda i ajvara, čajeva, sušenog voća pa do salate s grahom.

„Svake se godine trudimo pokazati i dočarati nešto novo, pa smo tako htjeli pokazati i kako je zimnica izgledala nekad, a kako danas. Izložili smo fotografije zimnice kako se pripremala nekad, uz neke osnovne alate i strojeve poput ribeža i slično, a tu je i banjica pečenog mesa prelivenog mašću što je nekad bio nezaobilazni dio zimnice“, govori nam predsjednica Etno udruge Kurilovec, Snježana Dianežević.

Za tu su prigodu Kurilovčani i njihovi gosti prisustvovali i blagoslovu jela, a kako bi kasnije mogli na njega navaliti. A bilo je zaista svega za prste polizati, od domačih čvaraka, belih i kukuruznih žganaca, kobasa, štrukla, sira s vrhnjem i domaćih gibanica. Gosti su im stigli iz Gorice, susjednih sela, Zagrebačke županije…i svi su se fino ne samo najeli već i proveselili.

U suradnji s goričkim ogrankom Matice Hrvatske u sklopu manifestacije održana je i predstava „Svoga tela gospodar“ pučkog kazališta OSS-a Buševec koja je bila sjajni završetak jedne tople jesenje večeri. A nakon jeseni- ide zima, pa su tu neizostavne radionice izrade poculica i, naravno, prepoznatljiva manifestacija, Božić u Kurilovcu koja vas čeka u prosincu.