Novosti Sport Događanja

Dođite ih čuti: Mozart, Brahms, Stravinski i Granados pod prstima perspektivnih pijanista

21.10.2019. / Juraj Odrčić

Perspektivni i višestruko nagrađivani mladi pijanisti Jan Niković i Arsen Dalibaltayan ponovno će se predstaviti velikogoričkoj publici, a priliku da uživate u njihovoj izvedbi svjetskih kompozitora imate ovoga utorka, 22. listopada od 19.30 sati u koncertnoj dvorani Umjetničke škole Franje Lučića (Slavka Kolara 39, Velika Gorica). Ulaz je slobodan!

JAN NIKOVIĆ je rođen 2001. godine u Zagrebu. Klavir je počeo svirati u dobi od 8 godina kod profesorice Ele Korbar i s njome surađuje do upisa na Muzičku akademiju u Zagrebu 2017. godine, od kad je u klasi profesora Rubena Dalibaltayana. Višestruki je pobjednik državnih natjecanjima u kategoriji solo klavira i komorne glazbe, kao i međunarodnih klavirskih natjecanja: Zlatko Grgošević, Ars Nova, Giuliano Pecar, Epta Osijek, Sonus op. 2 i Mladi virtuozi, uz brojne posebne nagrade.Godine 2014. je odabran za sudionika Junior Music Campa u Barceloni, gdje je imao priliku raditi i svirati sa svjetski poznatim pijanistom Lang Langom. Jan je stipendist Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu, gdje je imao priliku učiti i raditi s Milanom Chernyavskom i Rubenom Dalibaltayanom. Uz ranije navedene, pohađao je i seminare kod drugih poznatih pijanista i pedagoga kao što su: Grigory Gruzman, Ramzi Yassa, Andrea Bonatta, Wolfram Schmitt Leonardy, Dalibor Cikojević, Đorđe Stanetti, Olga Cinkoburova, Danijel Detoni i Kemal Gekić. Često nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu, a među brojnim nastupima posebno se ističu nastup s Lang Langom na Allianz Areni u Muchenu, pred 70 000 ljudi, te nastupi sa Zagrebačkim solistima. Višetruki je dobitnik prestižne nagrade Oskar znanja.

ARSEN DALIBALTAYAN (2003.), rođen u obitelji istaknutih glazbenika, započeo je s učenjem klavira već u dobi od šest godina. Od 2009. do 2016. bio je učenik Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu u razredu prof. Jasne Rebe, gdje je sada učenik 4. razreda srednje škole u razredu prof. Rubena Dalibaltayana. Od 2014. godine također je student Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu gdje pohađa majstorske tečaje prof. Milane Černjavske i prof. Pavla Gililova. Također je pohađao seminare prof. Grigorija Gruzmana. Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste. Dobitnik je prve nagrade na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2013. godine, te je postao apsolutni pobjednik istog natjecanja 2015. i 2017. Osvojio je i apsolutne prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Ars nova u Trstu, 2011., i Citta di Gorizia u Goriziji 2010. i 2014. godine. Pobjednik je međunarodnih natjecanja Mladi virtuozi u Zagrebu, 2012. i 2014., Zlatko Grgošević, 2014. kao i međunarodnih natjecanja za mlade pijaniste EPTA-e u Osijeku 2015. te natjecanja Jurica Murai u Varaždinu, 2016. i 2017. Tijekom školovanja sudjelovao je na brojnim koncertima, smotrama i festivalima kao solist i uz pratnju orkestra. Više puta sudjelovao je na koncertima Memorijala Darko Lukić u Osijeku, koncertima u organizaciji EPTA-e, festivalu Next generation u Bad Ragazu, Švicarska, festivalu Classical Young Stars Concert Series u Beču te na Gala koncertima Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu. U školskoj godini 2015./2016. Arsen je postigao veliki uspjeh na renomiranom Međunarodnom natjecanju Virtuosi di musica u Usti nad Labemu, Češka, gdje je osvojio prvu nagradu u svojoj kategoriji, posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela J.S. Bacha te postao apsolutni pobjednik cijelog natjecanja. Tim povodom, u studenom 2016. izveo je Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 16, Edvarda Griega sa Simfonijskim orkestrom Usti nad Labema. Posljednjih godina ostvario je uspješne nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Rusiji, Italiji, Švicarskoj I Liechtensteinu.

PROGRAM:
W. A. Mozart: Sonata u B-duru, KV 570
E. Granados: "Smrt i djevojka (Balada)", iz ciklusa "Goyescas"
JAN NIKOVIĆ, klavir


J. Brahms: Intermezzo u E-duru i Capriccio u d-molu, iz ciklusa Fantazije, op. 116 br. 4 i 7
I. Stravinski - G. Agosti: Suita iz baleta "Žar ptica"
ARSEN DALIBALATAYN, klavir

 

 

Podijeli