Novosti Sport Događanja

LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju

24.10.2019. / Romana Šimek

LAG-Zrinska-Gora-Turopolje organizirao je studijsko putovanje na područje partnerskih LAG-ova. Taj projekt provode sa glavnim partnerom LAG-om Posavina te partnerskim LAG-om Slavonska Ravnica i LAG-om Zapadna Slavonija.

-Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u sektoru voćarstva i povrtlarstva, kroz razmjenu znanja i iskustava, opremanje te promociju poljoprivrednih proizvoda u cilju povećanja samoodrživosti poljoprivrednih gospodarstava i malih gospodarstvenika na ruralnim područjima te poticanju njihovog udruživanja.- ističu iz LAG-a.

Na studijskom putovanju sudjelovalo je 50 proizvođača voća i povrća te onih koji to žele postati s područja LAG-a Zrinska gora – Turopolje.

-Prvog dana posjetili smo poljoprivredna gospodarstva s područja LAG-a Slavonska Ravnica i LAG-a Posavina. Prvo gospodarstvo koje smo posjetili je OPG Vitas Milan iz mjesta Trnjani koji se bavi proizvodnjom rakije viljamovke. Po dolasku domaćin nas je upoznao sa svojim radom te omogućio degustaciju svojih proizvoda. Putovanje se nastavilo posjetom OPG-a Ružić Dražen iz Klokočevića te OPG-a Velikanović Stipo iz Trnjana koji se bave proizvodnjom jabuke te su primjer dobre prakse kandidiranjem na natječaj LAG-a za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava.

Nakon kratke okrijepe u Garčinu na ranču Ramarin gdje je voditelj LAG-a Slavonska Ravnica g. Josip Glavačević upoznao sve sudionike s radom LAG-a Slavonska Ravnica, krenuli smo na područje LAG-a Posavina. 

Posjet LAG-u Posavina započeo je u Brodskom Stupniku na OPG-u Lovinčić Tomislav koji se bavi proizvodnjom jagoda i krastavaca te je iskoristio sredstva za razvoj svog gospodarstva dobivena putem natječaja LAG-a Posavina.

Putovanje se nastavilo posjetom OPG-a Zubić u Brodskom Stupniku koji se bave proizvodnjom kupinovog i višnjinog vina čije smo proizvode imali priliku i degustirati. Zadnje gospodarstvo koje smo posjetili je Obrt Brod Inspekt u vlasništvu Miroslava Maričića u mjestu Oriovac koji se bavi proizvodnjom i preradom aronije s čijim radom smo se upoznali te degustirali proizvode. Za kraj, u prostorijama Turističko informativnog centra u Brodskom Stupniku održano je predstavljanje LAG-a Posavina koje je održala Predsjednica LAG-a gđa. Željka Čorak.

Idućeg dana boravili smo na području LAG-a Zapadna Slavonija gdje smo sudjelovali na manifestaciji „Dani cerničkog portugisca“ čiji su organizatori Udruga vinogradara i voćara iz Cernika. Sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva, te se između ostalog upoznati sa starim sortama jabuka. Također, prisustvovali smo predstavljanju LAG-a Zapadna Slavonija čije je izlaganje održala voditeljica ureda gđa. Marijana Vidić Poleto, nakon čega su djelatnici Ministarstva poljoprivrede održali predavanje na temu „Nove voćne vrste u našim voćnjacima“. U sklopu Sajma upoznali smo se s radom poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju na području LAG-a Zapadna Slavonija: OPG Dragan Radić iz Starog Petrovog Sela koji se bavi proizvodnjom kupina, malina, jagoda, sibirske borovnice, aronije te OPG Pavlagić iz Starog Petrovog Sela koji proizvodi graševinu, traminac, muškat i cabernet.- kazali su iz LAG-a. 

Druge aktivnosti i planovi

U sklopu provedbe tipa operacije 19.3.2. PRR RH „Provedba aktivnosti projekta suradnje“, LAG Zrinska gora – Turopolje osim studijskog putovanja, dosada je izvršio nekoliko aktivnosti: nabavka opreme – 40 drvenih štandova koji su podijeljeni u 8 jedinica lokalne samouprave u svrhu lakše prodaje proizvoda lokalnih proizvođača, izrada letaka u svrhu informiranja lokalnog stanovništva o projektu i mogućnostima koje im se pružaju provedbom ovog projekta. Zadnje aktivnosti projekta još uključuju nabavku berača bobičastog voća u svrhu jačanja poslovnog kapaciteta poljoprivrednih proizvođača, promocija poljoprivrednih proizvođača: izrada kataloga proizvođača voća i povrća te izrada interaktivne karte, edukacija proizvođača voća i povrća.

Otkrivaju kako se u prosincu očekuje dolazak partnera te proizvođača voća i povrća na područje LAG-a Zrinska gora – Turopolje. Svrha njihovog dolaska je posjetiti Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu gdje će se prezentirati rad centra poljoprivrednim proizvođačima iz Brodsko – posavske županije te učenje na primjerima dobre prakse u svrhu udruživanja u proizvođačku organizaciju.



Galerija slika

LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju LAG Zrinska Gora - Turopolje na Studijskom putovanju u Slavoniju

Podijeli