Novosti Sport Događanja

Turopoljski izviđači u akciji 'Boranka': Na opožarenom području Mosora zasadit će više od 1000 novih sadnica!

24.10.2019. / Petar Brnada

Turopoljska udruga skauta Tur sa svojim će se izviđačima ovog vikenda pridružiti Boranki- velikoj nacionalnoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije koja se provodi drugu godinu zaredom.

Naime, riječ je o kampanji koju su zajedničkim snagama pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, a predstavlja najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

Naši Tur-ovci pošumljavanje će i ove godine provesti na Mosoru kod Splita, a više o ovom hvalevrijednom sudjelovanju mladih izviđača u velikoj akciji otkrio nam je njihov voditelj, Alen Konjević.

Prošle godine bili smo prvi put i tada je zapravo cijela ova kampanja i pokrenuta tako da nam je ovo druga godina zaredom da sudjelujemo u pošumljavanju. Ekologija je trend u svim programima i društvo je nekako usmjereno upravo prema ekologiji i pomoći nemoćnima. Evo, izviđači su pronašli svoju nišu u društvu i jako je bitno da, s obzirom da radimo s djecom, da radimo na njihovom osvješćivanju i tu je ekologija jako važna. Mi smo bili organizator Europske skautske konferencije ovo ljeto tako da je ovaj projekt Boranka predstavljen izviđačima iz svih europskih zemalja i vodećim ljudima te su oni i sami zauzeli stav da je to upravo jedna od smjernica kamo bi europski skautizam trebao poći- prema ekologiji i prema osvješćivanju i na taj način dati doprinos zajednici, što kroz edukaciju djece, što kroz revitalizaciju onih područja koja za to imaju potrebu.

Kako nam je rekao Konjević, ove godine putem Mosora će 50-ak izviđača, ali i njihovih roditelja koje su pozvali da im se pridruže jer netko ipak treba kramp podignuti, a to djeca niti mogu niti smiju, tako da će oni polagati sadnice u zemlju i zatrpavati ih, a odrasli će razgrtat zemlju i kamenje da im omoguće sadnju.

Svatko od djece zasadit će barem 10-15 sadnica, što će na kraju rezultirati impozantnom brojkom od najmanje 1000 novih stabala.

Ovaj vikend na pošumljavanje putuju još tri autobusa, jedan s područja Zagrebačke županije u kojemu su zajedno Samobor, Okić i Stupnik, odnosno njihovi izviđači, iz Gorice ide jedan autobus jer je naših izviđača puno više, a svemu se pridružuje još jedan autobus Koprivničko- križevačke županije.

-Akcija se odvija kroz dva dana, znači i u subotu i u nedjelju. Bit će tamo i učenici škola iz Splita, a najavljeni su i predstavnici veleposlanstva Velike Britanije i Kanade koji isto podržavaju ovu aktivnost tako da vjerujem da bi uz naš doprinos samo ovog vikenda moglo biti zasađeno oko 5000 sadnica- istaknuo je Konjević, naglasivši još jednom veliku značaj ovakve akcije u razvoju svijesti djece o očuvanju prirode.

-Mislim da je izuzetno bitno da se sa djecom radi na taj način da ih se osvješćuje koliko je priroda bitna i koliko je bitno da ostane čista i očuvana. Još je jedan vrlo važan moment taj da kada djeca sami nešto zasade, to vam je kao i sa roditeljima kada nešto plate za svoj novac. Tako i kada djeca zasade drvo sasvim smo sigurni da će puno drugačije gledati i na svako drugo stablo i neće mu više pristupati bezglavo- zaključio je Konjević.

Svi oni koji žele podržati akciju, a nisu u mogućnosti putovati, kampanji se mogu pridružiti i drugim putem, odnosno donacijama putem uplatnica.

-Mi smo prošle godine tiskali jedan plakat i na njemu je barkod u obliku bojanke odnosno boranke tako da su građani prošle godine bili pozvani da uplaćuju donacije, ali to ih je inkomodiralo jer su morali ići na poštu i tamo predat uplatnicu. Zato smo ove godine napravili barkod tako da građani sami mogu skenirati barkod i tako izvršiti uplatu donacije. Riječ je o 15-ak kuna za sadnicu čime se omogućuje da dalje pošumljavamo- otkrio je Konjević te dodao da se akciji mogu pridružiti i oni najmanji i to crtanjem stabla na web stranici www.boranka.hr, nakon čega za svako nacrtano stablo volonteri boranke u prirodi posade jedno pravo.

Foto: Boranka/Facebook

Podijeli