Novosti Sport Događanja

Obitelj stradalog vatrogasca Ivana Galekovića digla tužbu

25.10.2019. / Petar Brnada

Obitelj vatrogasca Ivana Galekovića (24) koji je ljetos smrtno stradao gaseći požar krovišta obiteljske kuće u Ulici Mate Lovraka, podnijela je tužbu protiv Grada Velike Gorice i Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

Kako piše Jutarnji list, provedenim vještačenjem utvrđeno je kako je požar izbio zbog kemijske reakcije lakozapaljivih tekućina odloženih na balkonu stana dok je obdukcijom utvrđeno da su toplinsko iscrpljenje i nedostatak kisika uzrok smrti mladog Ivana, no u cijelom slučaju pojavilo se mnogo nejasnoća. O svemu se danas medijima obratio odvjetnik obitelji Galeković koji tvrdi da je u akciji gašenja požara bilo mnogo propusta.

- Smatramo i mišljenja smo da cijela akcija gašenja požara nije profesionalno napravljena i da je bilo propusta, posebice imajući na umu da u tako rutinskoj akciji gašenja na maloj zgradi nastrada jedan vatrogasac, a drugi podlegne ozljedama što je katastrofalno. Kad je pokojni Galeković doveden u bolnicu, nije zatražena obdukcija od nadležnih tijela, policije, tužilaštva i suda, već je bolnica na svoju ruku u dogovoru s obitelji poslala tijelo na obdukciju, ona je izvršena i njome se utvrdilo da je podlegao ozljedama zbog gušenja – prenosi Jutarnji list izjavu Šime Savića, odvjetnika obitelji Galeković koji je tom prilikom kazao da se obitelji nitko od nadležnih već tri mjeseca nije javio kako bi cijelu situaciju riješili mirno, pa su se zato odlučili na tužbu.

Odvjetnik Savić dodao je da osim uz pitanje zašto nije i službeno naređena obdukcija, nejasnim ostaje zašto nisu vještačene boce, ali i odjeća, a o cijelom slučaju danas su se obratili i iz Ureda gradonačelnika Grada Velike Gorice.

-Suosjećamo s obitelji Galeković i u njihovoj teškoj boli stojimo na raspolaganju od samog tragičnog događaja, pa tako i danas. Istragu i postupke nadležnih tijela nismo u mogućnosti komentirati. Grad je svjestan boli i teške životne situacije u kojoj se nalaze naši sugrađani, obitelj Galeković, te će sigurno učiniti sve što je moguće da im se olakša budući život. Kad je riječ o zahtjevu za pretrpljene duševne boli kao i za naknadu troškova crnine, cvijeća i izgradnje nadgrobnog spomenika, Grad će bez obzira na presudu i sudske procese isplatiti pomoć obitelji i održati sjećanje na Ivana. Od samog početka stojimo na raspolaganju pa tako i sada još jednom javno poručujemo da su naša vrata otvorena za svaki razgovor i moguću pomoć- priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

 

Podijeli