NEKLASIČNI POSTUPAK

Vrhovni sud odbacio Mustačevu žalbu kao nedopuštenu

31.10.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio je žalbu Zdravka Mustača, bivšeg čelnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Muenchena 1983. godine. Mustač se žalio na lipanjsku presudu Vrhovnog suda RH, kojom je potvrđena odluka Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je Mustaču, 'prevodeći' njemačku presudu s kaznom doživotnog zatvora u hrvatski pravni sustav, u travnju izrekao 40 godina zatvora

Na presudu Vrhovnog suda Mustač je podnio žalbu putem braniteljice, no žalba nije dopuštena jer je ovdje riječ o postupku priznanja i izvršenja strane kaznene presude sukladno odredbama posebnog zakona, izvijestio je Vrhovni sud, pozivajući se na Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

'Taj postupak nije klasični postupak koji se vodi po Zakonu o kaznenom postupku. U tom se postupku ne utvrđuje kaznena odgovornost odnosno krivnja osobe koja je osumnjičena za neko kazneno djelo i potom izriče odgovarajuća kaznena sankcija, nego je riječ o sasvim drugoj vrsti postupka, odnosno sudskom postupku sui generis kojem cilj ponajprije omogućavanje provedbe kaznenog progona ili izvršenja strane kaznene presude. S obzirom na to da je riječ o tako posebnoj vrsti postupka, žalba ovdje nije dopuštena', obrazložio je Vrhovni sud.

Rješenje Vrhovnog suda iz rujna objavljeno je danas, a može se pročitati na ovoj poveznici.

Dodaju da niti jedan drugi zakon ne dopušta žalbu protiv odluke višeg suda kojom je odlučeno o žalbi osuđenika ili državnog odvjetnika i kojom je potvrđena prvostupanjska presuda u postupku priznanja izvršenja strane kaznene presude.

Prema tome, ostaje na snazi presuda Vrhovnoga suda kojom je u cijelosti potvrđena presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici, a kojom je osuđeniku kazne doživotnog zatvora izrečena na Višem pokrajinskom sudu u Münchenu usklađena te mu je izrečena kazna dugotrajnog zatvora 40 godina.

Podsjetimo, zajedno sa 77-godišnjim Mustačem na njemačkom sudu je zbog istog zločina osuđen i Josip Perković (74) koji je 11. srpnja izručen Hrvatskoj. Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru.

  • +8
Josip Perković i Zdravko Mustač Izvor: EPA / Autor: PETER KNEFFEL

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.