Novosti Sport Događanja

Jarebika: Poslušajte sve o važnosti, uzgoju i uporabi te poznate šumske voćkarice

08.11.2019. / Petar Brnada

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici i Gradske knjižnice, u ponedjeljak 11. studenog, održat će se predstavljanje knjige „Jarebika: važnost, uzgoj i uporaba“ autora Damira Drvodelića, Tomislava Jemrića i Milana Oršanića.

Naime, nedavno je u izdanju Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz tiska izašla znanstvena sveučilišna monografija "Jarebika - važnost, uzgoj i uporaba“ koju je napisao doc. dr. sc. Damir Drvodelić iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma na tom Fakultetu koji je, kako ističe, cijeli svoj život poklonio istraživanju šumskih voćkarica. Suautori tog vrijednog sveučilišnog izdanja su prof. dr. sc. Tomislav Jemrić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Milan Oršanić sa Šumarskog fakulteta. Nakon monografije o oskoruši koja je objavljena 2015. godine, ovo je druga vrijedna monografija iz edicije Sorbus istih autora koja obrađuje jednu šumsku voćkaricu.

-Predmet interesa ove monografije je jarebika, zanemarena zavičajna vrsta iznimne ekološko-biološke i tehnološke vrijednosti u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama. Tome je zasigurno doprinio nedovoljan interes znanstvenika, prvenstveno šumara i voćara, ali i prehrambenih tehnologa i farmaceuta. Ne smije se zaboraviti ni njezina zapostavljenost u pejzažnoj arhitekturi. Taj jedinstveni jesenski i zimski ukras naših šuma neizmjerno je važan za održavanje biološke raznolikosti i stabilnosti šumskih sastojina, a posebno treba naglasiti važnost njezinih plodova za održanje populacije ptica među kojima su mnoge ugrožene- pojašnjavaju iz Gradske knjižnice.

Predstavljanje knjige u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici i Gradske knjižnice Velika Gorica bit će u ponedjeljak 11. studenoga 2019. u 19.00 sati, u Gradskoj vijećnici u zgradi Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Kao gosti u gradskoj Vijećnici nastupit će doc.dr.sc. Damir Drvodelić iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof.dr.sc. Tomislav Jemrić sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok će moderatorica biti Katja Matković Mikulčić, voditeljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici.

Podijeli