Na blagdan sv. Martina Dugo Selo proslavilo Dan grada

U prijedlog proračuna Zagrebačke županije za 2020. godinu uvršteno je projektiranje nove osmogodišnje škole u Dugom Selu. Za svečane sjednice Gradskoga vijeća, u prigodi Dana Dugog Sela i proslave blagdana njegova zaštitnika sv. Martina, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak. Zamjenica je također rekla da ju najviše veseli vitalni indeks grada Dugog Sela, koji je najviši u Županiji, pa i šire.

„Brojne bi sredine u RH voljele da mogu kazati da im je broj stanovnika u zadnjih tridesetak godina narastao za duplo. 'Voljele' bi da imaju premali kapacitet vrtića i škola, jer to bi pokazalo da imaju budućnost. Dakle, vaše brige su 'slatke brige' i rješive su!“, poručila je zamjenica Žužak.

Prisutne je uvodno pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Darjan Budimir. Rekao je da je "od Martinja do Martinja" počela gradnja sekundarne kanalizacije kroz EU projekt "Aglomeracija Rugvica-Dugo Selo", kao i zamjena 48 kilometara vodovodnih cijevi kroz EU projekt "RVS Zagreb-istok".

„Završena je i gradnja reciklažnoga dvorišta u Andrilovcu, energetski smo obnovili zgradu gradske uprave, u tijeku je energetska obnova glazbene škole...“, pobrojao je Budimir, rekavši da su gradu potrebna i dugoročna i strateška promišljanja o projektima njegova razvoja.

„Potrebni su nam novi projekti i strateška kapitalna ulaganja. Sve ono što danas planiramo, moći ćemo realizirati tek za par godina“, rekao je. Istaknuo je i poreznu reformu Vlade RH kojom je Dugo Selo, rekao je, puno profitiralo.

„To je jasno vidljivo usporedimo li proračune za 2016. i 2017., kada su prihodi bili 27,5 milijuna i proračun za 2019., s prihodom od oko 40 milijuna kuna“, rekao je Budimir.

Gradonačelnik Nenad Panian je rekao da je Dugo Selo veliko gradilište.

„Osim stanova, gradi se novi sustav kanalizacije i vodovoda, grade se nadvožnjaci, ceste, pri kraju je energetska obnova zgrada u vlasništvu grada, tu su i projekti u kulturi, socijali..., sve to u vrijednosti preko 300 milijuna kuna. Glavni projekt našega Grada su građani. Sve što radimo, radimo za njih“, rekao je Panian, dodavši da je jedan od najvećih izazova Grada rješavanje pitanja prijevoza do Zagreba, ali i u samome gradu. Rekao je i da sv. Martin, zaštitnik grada, svojim primjerom poručuje da skromnost i predanost u ukupnosti mogu dati puno. 

„Kada u nepunih 30 godina broj stanovnika naraste za više nego duplo, s pravom se može reći da je Dugo Selo grad poželjan za život“, rekao je Panian.

U ime predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskoga sabora prisutne na svečanosti pozdravio je načelnik općine Rugvica Mato Čičak, poručivši da gradska vlast (Gradsko vijeće i gradonačelnik; op.a.) mora puno više surađivati.

Na sjednici su, tradicionalno, uručena javna priznanja grada. Nagrada za životno djelo uručena je Zlatku Lasanu, dok su godišnje nagrade primili Mario Kociper, Marina Perković, Anka Chocolate j.d.o.o., HRT - Šarić d.o.o. i Marjan voće d.o.o. Zahvalnice su dobili NK Ostrna, Kyokushin karate klub Dugo Selo, Kuglački klub "Dugo Selo 1934", Krešimir Šantić, Antonio Matek, DVD Leprovica i DVD Ostrna.