Novosti Sport Događanja

Na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević, prva pratilja otkrila planove razvitka obiteljskog gospodarstva

12.11.2019. / Romana Šimek

Dva mjeseca prošlo je otkako je Kurilovčanka Snježana Dianežević proglašena prvom pratiljom na jubilarnom 20. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu koji je održan u gradu Ozlju. Danas je na svojem Turopoljskom gruntu ugostila župana Stjepana Kožića, gradonačelnika Dražena Barišića, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josipa Kraljičkovića, predsjednicu udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katicu Jerleković, direktoricu Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivanu Alilović, a pridružio im se i župan Plemenite Opčine Turopoljske Juraj Odrčić.

Ponosna obitelj Dianežević najpoznatija je po svome novouređenom Turopoljskom gruntu koji se nalazi u Lomničkoj ulici, a sastoji od obiteljskog gospodarstva, čardaka i svih popratnih objekata te prikazuje nekadašnji život i starinske običaje.

Zagrebačka županija projekt Izbora najuzornije hrvatske seoske žene pokrenula je još 2000. godine. -Ovo čime se Snježana bavi, način na koji gospodarstvo funkcionira govori o jednoj tradiciji, o Turopoljskim običajima, kao i o objektima na ovom gruntu. 

Želja je, kako je rekao župan Kožić, da ovo gospodarstvo postane turistički atraktivno mjesto koje će zatim kroz manifestacije prezentirati što je to selo, kako se na selu živjelo te na koji način zajednički sačuvati tradiciju. 

Snježana je uz to članica OPG-a koji se bavi uzgojem konja pasmine Hrvatski posavac i Hrvatski hladnokrvnjak koje posjeduju 13 grla tih prekrasnih životinja, a Dianeževići uz to obrađuju i 16 hektara zemlje te su nagrađivani nizom zlatnih medalja, nagrada i pohvala.

Prva pratilja spomenula je planove za buduće razvijanje obiteljskog gospodarstva, te tako istaknula kako uskoro kreće projekt radionica pripreme tradicionalnih turopoljskih jela. Novost su i najavljeni radovi u cilju proširenja objekta spavaćim sobama, koja bi posjetiteljima omogućila dulji boravak na gruntu, te upoznavanje sa seoskim životom. 

Galerija slika

Na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević, prva pratilja otkrila planove razvitka obiteljskog gospodarstva Na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević, prva pratilja otkrila planove razvitka obiteljskog gospodarstva Na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević, prva pratilja otkrila planove razvitka obiteljskog gospodarstva Na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević, prva pratilja otkrila planove razvitka obiteljskog gospodarstva

Podijeli