Novosti Sport Događanja

Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka

14.11.2019. / Petar Brnada

Kučki most, odnosno projekt "Uklanjanja postojećeg mosta i izgradnje zamjenske građevine – most u odteretnom Kanalu Sava – Odra, na LC 31163, između naselja Kuče - Rakitovec", posljednjih je tjedana ušao u poodmaklu fazu te je okončan onaj najzahtjevniji dio posla.

Radove na novom mostu koji su pokrenuti sredinom srpnja ove godine jutros je obišla i naša ekipa kako bi se iz prve ruke uvjerili koliko je posla ostalo do potpunog završetka gradnje, odnosno do asfaltiranja mosta koje je zakazano pred sam Božić. Za vrijeme obilaska gradilišta popričali smo sa direktorom tvrtke Ciglenica d.o.o. tj. izvođačem radova, Vladimirom Jambrekom, koji nam je otkrio kako stvari stoje na terenu.

Kako nam je otkrio direktor Jambrek, uspješno su završili najsloženiju fazu projekta, samo temeljenje pilota što je bio izuzetno zahtjevan pothvat.

-Ovo dolje što je bilo izuzetno zahtjevno, kao što sam rekao i na otvaranju radova, to smo hvala Bogu riješili. Nije bilo lako, ali je riješeno to temeljenje jer smo se morali spustiti 6 metara ispod vode da bi zabetonirali glavne grede pilota. Naime odrađeno je temeljenje pilota koji su nabijani na 21 metar dužine, a sami pilot je dužine 15 metara pa smo se morali spustiti tih šest metara. To je najzahtjevnija faza, i to smo debelo apsolvirali, evo stupovi su u zraku i sve dalje dolazi doslovce montažno- otkrio nam je Jambrek.

No, iako su provedeni radovi odrađeni unutar propisanih rokova, posljednjih dana posao na gradilištu zaustavila je obilna kiša koja je padala danima. Tako sada veliki problem predstavljaju visoki vodostaj te blato koji su radove bacili desetak dana unatrag.

-Mi imamo rok krajem siječnja prema ugovoru, međutim mi bi bili jako sretni i zadovoljni da završimo sve do Božića. No, to sada više ne ovisi puno o nama nego o vremenu. Neke stavke ne možete raditi, primjerice ne možete raditi hidroizolaciju ako vlaga u betonu nije manja od 4%, a da bi vlaga bila manja od tog postotka morate u ovim uvjetima barem sedam dana lijepog vremena bez kiše i jutarnjih magli- pojašnjava Jambrek.

I dok radovi na gradilištu trenutno stoje, u tvornici su proizvedene naglavne grede kao i 70 % montažnih nosača pa se samo čeka lijepo vrijeme da se nastavi sa montažom koja bi trebala biti gotova krajem mjeseca.

-Čim nam dozvoli vrijeme, jer se mi moramo auto-dizalicama spustiti dolje gdje smo već bili, a mora se povući i voda da bi krenula montaža. Ja se nadam da će do kraja ovog mjeseca postavljanje montažnih nosača biti gotovo- rekao je Jambrek.

Nakon toga na postavljene nosače stiže tlačna ploča, kao i pješačke staze, rubnjaci, hidroizloacija i sve ostalo što će krasiti most, a kao što je već naglašeno, vremenski uvjeti glavni su čimbenik o kojemu ovisi hoćemo li novim mostom prošetati već oko Božića ili krajem siječnja.

-Ja sam kao direktor tvrtke koja je izvođač radova apsolutno zadovoljan odrađenim poslom. Mi smo u zadanim tokovima po dinamičkom planu. Sada nas je ova kiša bacila desetak dana unatrag, ali nije to za plakanje- završio je Jambrek.

Podsjetimo, novi most imat će dva stupišta, te će biti dužine 62 metra i širine 7.5 metara s pješačkim stazama, a nosivosti i do 20 tona za razliku od staroga koji je mogao nositi upola manji teret.

Galerija slika

Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka Obišli smo radove na Kučkom mostu, izvođač otkrio što trenutno otežava radove, ali i rok završetka

Podijeli