Povežite se s nama

Vijesti

Besplatno se fotkajte sa svojim ljubimcem i podržite Sigurnu kućicu

Foto-kutak u pravom blagdanskom ozračju

Objavljeno

na

U Goričkom klubu mladih danas u 17,30 sati održat će se humanitarno fotografiranje s ljubimcima. Foto-kutak je uređen u pravom blagdanskom duhu, a fotografije će se izrađivati na licu mjesta. Fotografiranje je besplatno. Oni koji žele moći će dati dobrovolji prilog u kutiju za donacije za Udrugu Sigurna kućica. Fotografiranje će odraditi ekipa iz Record Teama Velika Gorica pod vodstvom Filipa Čaćije.

– Pozivamo sve da dođu sa svojim ljubimcima u naš klub i fotografiraju se. Ovo će ujedno biti i druženje sugrađana s ljubimcima, ali i prilika da ukažemo pozornost na važnost brige o našim ljubimcima. Naravno, fotkanje je besplatno, ali će pored biti kutija za donacije za Udrugu Sigurna kućica. Njima su, nažalost, novci za životinje uvijek potrebni pa im želimo malo pomoći u zimsko doba – rekla nam je Katarina Drvodelić, organizatorica.

Od 19,30 sati o tome kako postupati kada naiđete na napuštenu životinju i koga nazvati govorit će zaposlenici Skloništa za životinje Velika Gorica.

Kultura

FOTO Održan koncert Uwe Köllera i Ulricha Walthera u Crkvi bl. Alojzija Stepinca

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Trećeg dana na 18. Velikogoričkom Brass festivalu koncert su sinoć (nedjelja, 05.05.2024., početak u 20 sati) u Crkvi bl. Alojzija Stepinca održali Uwe Köller – truba i Walther Ulrich – orgulje, glazbenici iz Austrije (obadva su rođena u Njemačkoj).

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uwe Köller (rođen 1964. u Neussu, Njemačka) je nakon studija trube (1978. – 1988.) u Dusseldorfu, Parizu i u Berlinskoj filharmoniji kao stipendist fondacije Herberta von Karajana, započeo svoju karijeru kao orkestralni umjetnik, prvo s Berlinskim filharmonijskim orkestrom, a potom u Operi u Berlinu. Od 1997. bavi se pedagoškim radom kao profesor trube na Univerzitetu u Grazu gdje je od 2000. u statusu redovnog profesora.

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ulrich Walther (rođen 1980. u Hagenu, Njemačka) studirao je orgulje i crkvenu glazbu te glazbenu pedagogiju u Stuttgartu. Svoje glazbeno usavršavanje nastavio je kroz privatne studije kod Davida Sangera i na brojnim radionicama kod priznatih umjetnika i pedagoga. Na raznim natjecanjima dobitnik je nekoliko vrijednih nagrada. Profesor je orgulja i improvizacije na Univerzitetu u Grazu. U siječnju 2022. dovršava doktorat na Sveučilištu ”Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu.

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Umjetnički ravnatelj Festivala Tomislav Špoljar, prof. imao je uvodnu riječ i nešto duže izlaganje u pauzi koncerta.

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 05.05.2024. Koncert u Crkvi bl. Alojzija Stepinca. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Festival završava danas (ponedjeljak, 06.05.2023., 20 sati) u Dvorani Gorica POU, nastupaju Gileno Santana – truba i Gabriel Selvage – gitara.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Put kroz povijest Vukomeričkih gorica večeras u Zavičajnoj zbirci na Ključić brdu

Tri predavanja na ovu temu održat će sakupljač usmene predaje Nikola Pejak. Ulaz je besplatan.

Objavljeno

na

Objavio/la

Večeras od 19 sati u prostorima Zavičajne zbirke Vukomeričkih gorica na Ključić brdu održat će se prvo od tri predavanja o Vukomeričkim goricama. U organizaciji Muzeja Turopolje, predavač Nikola Pejak, sakupljač usmene predaje sa šireg turopoljskog područja i predsjednik Udruge za očuvanje kulturne baštine – Mogut ispriča će posjetiteljima o povijesti imena Vukomeričkih gorica, rimskim cestama prema Pokuplju, rudnicima u Kravarskom, o poznatim povijesnim ličnostima, crkvama i kapelicama.

“Laganim se terasama diže ‘vrhovlje’ od ‘polja’. U početku je uspon posve neznatan. Podno brda ima nješto močvara i čretova, a onda se uz nisko grmlje javlja breza. Odranska šuma, Šiljakovačka dubrava i Mraclinska šuma – još posve hrastove – prelaze onda u ‘vrhovlje’, koje je prekrito vrlo lijepim bukvicima. Vukomeričke gorice nisu visoke, ali su dosta strme pa zato i doline oko Dubranca pokazuju neki osobiti romantički čar. Tu se oko Peršinovca, Kozjače i Kostanjevca na južnim slazovima dolinskim uklopiše med tamnu bukovu šumu i svježe zeleno kestenje, brojni vinogradi pored oraha i voćaka; na kraj vinograda podigla se starinska omašna hrastova ‘klet’ sa prešnicom, nekad, a i danas jošte vesela sastajališta turopoljske gospode.” – a upravo je ovako prije više od sto godina Vukomeričke gorice opisivao Emilij Laszowski.

Iduća predavanja održat će se 13. i 20. svibnja u isto vrijeme na istom mjestu, a govora će biti o tradiciji i običajima te narodnim legendama Vukmeričkih gorica. Ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Crna kronika

Vozio s promilima pa kod Velike Kosnice skrivio prometnu nesreću

Riječ je o 30-godišnjem muškarcu koji je imao 1,34 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

Ukupno 16 prometnih prekršaja gorička policija utvrdila je kroz vikend akciju ‘Pojačan nadzor vozila i vozača’. Kako navode, ovoga puta najveću koncentraciju alkohola u krvi imao je 30-godišnji muškarac koji je ujedno sudjelovao u prometnoj nesreći na obilaznici kod Velike Kosnice.

Bilo je to u subotu 4. svibnja oko 6 sati ujutro.

– Muškarac se vozio istočnom obilaznicom i dolaskom do Velike Kosnice sudjelovao je kao počinitelj u prometnoj nesreći. Očevidom je utvrđeno da je vozio za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 1,43 g/kg., što mu je umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,10 g/kg. Istom je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključen je iz prometa te će mu naknadno biti uručen Prekršajni nalog – izvijestili su iz policije.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sve o prijevozu i parkiranju na AIRVG2024. za one koji su uspjeli osigurati ulaznice

Organizatori su se pobrinuli i za besplatan AIRVG2024 shuttle bus koji će voziti kružne linije po Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Svega par dana ostalo je do velikog zrakoplovnog spektakla koji će se odvijati u subotu 11. svibnja u našem gradu na terminalu stare Zračne luke. Besplatne ulaznice za Zrakoplovni dan i aeromiting AIRVG2024. planule su u svega dva sata. Zbog sigurnosnih mjera, broj ulaznica je bio ograničen, istaknuli su organizatori, a za one koji su uspjeli doći do svoje ulaznice, važno je znati nekoliko infromacija vezanih uz dolazak, prijevoz i parkiranje .

– Pozivamo posjetitelje da za dolazak na AIRVG2024 koriste javni prijevoz i uvedenu besplatnu autobusnu liniju iz Velike Gorice do terminala, a ukoliko dolazite automobilom da parkirate u označenim zonama slušajući upute redara. Ulaz na platformu AIRVG2024 moguć je samo uz prethodno osiguranu ulaznicu – ističu organizatori.

Posjetitelji iz Zagreba do Velike Gorice mogu doći ZET-ovim autobusnim linijama, a to su linija 268 koja kreće s Glavnog kolodvora i polazi svakih 15 minuta, a staje na ulazu u Veliku Goricu što je udaljeno 1 kilometar od terminala. Tu je i linija 290 koja kreće s Kvaternikoovg trga, a polazak je svakih 35 minuta. Linija prolazi kraj terminala.

Organizatori su se pobrinuli i za besplatan AIRVG2024 shuttle bus koji će voziti kružne linije po Velikoj Gorici s polascima svakih 15 minuta, sve od 11:30 do 18:30 sati, a zaustavlja se na označenim autobusnim stajalištima. Više doznajte ovdje. 

– Ukoliko dolazite vlastitim automobilom, upozoravamo da će servisna cesta između novog i starog terminala biti zatvorena, osim za javni prijevoz i zaposlenike. Za dolazak automobilom koristite isključivo ulaz od strane Velike Gorice! Parkiranje na označenim parkiralištima je besplatno. Molimo da pratite upute redara koji će vas uputiti na parkirano mjesto – dodaju organizatori. Više o rasporedu parkirališta kao i prometnoj regulaciji pogledajte ovdje. 

AIRVG2024 svoja vrata posjetiteljima otvara u 12 sati i traje do 18 sati. Za ulaz na platformu sa zrakoplovima potrebna je ulaznica. Letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva počinje u 15 sati.

Nastavite čitati

Sport

Prvo natjecanje i prva međunarodna medalja za mladu hrvačicu Katarinu Ivatović

Bila je jedina predstavnica goričkog hrvačkog kluba na prvom Međunarodnom ženskom turniru ‘Mala vučica’.

Objavljeno

na

Nakon brojnih uspjeha muških članova Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991, ovoga puta vrijednu srebrnu medalju za klub osvojila je Katarina Ivatović.

Naime, Katarina je kao jedina predstavnica goričkog hrvačkog kluba nastupila na prvom Međunarodnom ženskom turniru ‘Mala vučica’ u Sesvetskom Kraljevcu. Na natjecanju je sudjelovalo više od 120 hrvačica iz šest različitih zemalja.

Mladoj hrvačici Katarini ovo je ujedno bilo i prvo natjecanje, a u svojoj kategoriji 2016.- 2017. godište popela se na drugo mjesto pobjedničkog postolja. Za natjecanje su ju pripremili i vodili treneri Dario Dašić i Emanuel Odak.

Foto: Hrvački klub Velika Gorica 1991

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno