Novosti Sport Događanja

Propali i nedjeljni pregovori Vlade i sindikata, no ipak učinjen velik korak prema rješenju?

02.12.2019. / Petar Brnada

Rješenje kojim bi se konačno prekinuo štrajk prosvjetara nažalost nije pronađeno niti nakon šestosatnog nedjeljnog pregovaranja Vlade i sindikata, pa tako učenika u školskim klupama neće biti ni tijekom današnjeg dana.

No, novi pregovori zakazani su za ranije poslijepodne, oko 14:30 sati, a kako piše Jutarnji list, raspolažu informacijama da je iz pat pozicije u kojoj je Vlada nudila povećanje učiteljskih plaća isključivo kroz dodatke na plaće (od četiri do maksimalno pet posto u idućih 12 mjeseci), a učitelji uporno inzistirali na povećanju kroz 6,11 posto veće koeficijente, u nedjelju ipak učinjen veliki korak prema konačnom rješenju.

Uoči nove runde pregovora trenutnu situaciju za N1 televiziju komentirao je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić.

-Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola će danas imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću. Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno, jer bi to produljilo štrajk- kazao je za N1 televiziju Vilim Ribić.

Vlada je proteklog tjedna prosvjetarima ponudila dodatke kroz granski kolektivni ugovor, 3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine, a uz to i  'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. godine i to ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima.

Pored toga, svim sindikatima javnih i državnih službi ponudilo se povećanje osnovice 2+2+2 %, i to od 1. siječnja, 1.lipnja i 1.listopada 2020. godine.

Podijeli