VRHOVNI SUD ODBIO ŽALBU

'NIKADA NISAM NAMJERAVAO UBITI KRISTINU, JA SE CIJELOG DOGAĐAJA NI NE SJEĆAM' David Komšić svjedočio putem videolinka

 
David Komšić i Kristina Krupljan
 Goran Mehkek

Nikada nisam namjeravao Kristini oduzeti život. Ja se cijelog događaja i ne sjećam, a nakon tog tragičnog događaja poduzeo sam sve kako bi se Kristini pokušalo pomoći. Sada će, evo, biti tri godine i sa svakim mi se danom sve teže nositi s tim što sam Kristini oduzeo život. Djevojci koju sam volio i koja mi je bila sve u životu. Svjestan sam da sam uništio i živote dviju obitelji, njezine i svoje, kajem se i kajat ću se dok sam živ.

Tim se riječima, među ostalim, kratko obratio David Komšić (22) vijeću Vrhovnog suda tijekom današnje sjednice koje je odlučivalo o žalbama tužiteljstva, njegova branitelja, odvjetnika Veljka Miljevića, kao i njegovih roditelja Olivere i Ive Komšića na drugostupanjsku presudu kojom mu je kazna smanjena sa 30 na 25 godina dugotrajnog zatvora.

Dok je on to izgovarao putem videoveze iz kaznionice u Lepoglavi, njegova, kao i majka Kristine Krupljan, 18-godišnje djevojke kojoj je u Opel Astri 22. veljače 2017. godine nanio više od 80 ubodno-reznih rana nožem, brisale su suze.

Nakon njegova obraćanja sudskom vijeću predsjednica vijeća Ana Garačić obavijestila je sve prisutne u sudnici da će odluka o žalbama biti dostavljena pismeno.

Prije početka sjednice bilo je kratkih tehnički problema s videolinkom, a nakon što je sjednica održana, istupila je Vesna Šimunić Krupljan, majka ubijene Kristine.

- Očekujem danas da mu se vrati kazna od 30 godina ili da mu još povećaju kaznu, samo da ju ne smanje. I da se ne vrati na početak jer se to više ne može podnijeti, ni psihički ni fizički - rekla je Vesna Šimunić Krupljan.

Sjednica je održana jer je vijeće odbilo zahtjev Komšićeve obrane za izuzeće suca Perice Rosandića, ujedno i suca izvjestitelja, jer je već bio odlučivao kao sudac velikogoričkog Županijskog suda o tome da će se nad Komšićem primijeniti opći Kazneni, a ne Zakon o sudovima za mladež. Sudac Rosandić ukratko je iznio dosadašnji tijek postupka.

Zastupnica tužiteljstva Mirta Kuharić, koja također smatra da je kazna od 25 godina zatvora neprimjerena kaznenom djelu, rekla je da tužiteljstvo i dalje smatra da je David Komšić Kristinu Krupljan ubio iz bezobzirne osvete te je zatražila da sud to ubojstvo tako i tretira te da mu odmjeri i adekvatnu kaznu.

- Kazna koja mu je izrečena nije dostatna ni za specijalnu ni za generalnu prevenciju. Otklanjamo mogućnost primjene Zakona o sudovima za mladež, kao i da se radi o kaznenom djelu usmrćenja, jer sve okolnosti ukazuju na to da se radi o ubojstvu iz bezobzirne osvete - zaključila je tužiteljica.

Komšićev odvjetnik Veljko Miljević iznio je niz argumenata koje je naveo u žalbi, a u kojima je tvrdio da je tijekom postupka došlo do povrede zakona o kaznenom postupku, pa je, među ostalim, naveo i da je izreka presude proturječna obrazloženju, uz niz drugih. Obrana i dalje smatra da ubojstvo treba blaže tretirati, i to kao kazneno djelo za koje je predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora, a ne dugotrajni zatvor, te da se na njegova branjenika treba primijeniti Zakon o sudovima za mladež. Vrhovni sud Komšiću kaznu može povećati, smanjiti, ali može i ukinuti presudu te vratiti predmet na ponovljeno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:49