Školski medni dan

Trideset škola s područja Zagrebačke županije uključilo se u nacionalni program „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka“, koji se provodi na blagdan sv. Ambrozija (9. prosinca), zaštitnika pčela i pčelara. Provode ga Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a obuhvaća podjelu meda i prigodne slikovnice učenicima prvog razreda osmogodišnjih škola.

U OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini med su danas prvašićima uručili gradonačelnik Zeline Hrvoje Košec, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije Josip Kraljičković i pčelar Ivan Kalinski. Ukupno se na području Zagrebačke županije u program uključilo 15 pčelara čiji je med, u posebno dizajniranoj staklenci, podijeljen učenicima prvih razreda.

„Radimo ovo zbog popularizacije meda i hrvatskih pčelara, ali i zdravije prehrane učenika. Također, roditelje želimo potaknuti da kupuju hrvatske proizvode, jer tako će i naša polja biti obrađena“, rekao je pročelnik Kraljičković, dodavši da je ova godina za pčelare bila iznimno teška, pa je Županija, za prihranu pčelinjih zajednica, osigurala 90.000 kuna. Po broju košnica Zagrebačka županija je treća, a po broju pčelara druga u državi. 

„Naše su pčele ove godine puno radile, no donijele su nam malo meda. Godina je klimatski bila iznimno loša, zato je važno 'sačuvati' pčele za iduću godinu, da bi ona bila medonosnija, a prinosi veći“, rekao je Ivan Kalinski.