Izvor: vgdanas.hr

Svečana dodjela Književne nagrade ”Albatros” u organizaciji Odjela za kulturu Pučkog otvorenog učilišta održana je sinoć u dvorani Gorica POU-a. Ovogodišnji pobjednik natječaja za ”Albatros” je Stipe Bilić (Banja Luka, 1963.) iz Velike Gorice. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Božidar Prosenjak, Maja Kušenić Gjerek i Darija Žilić proglasilo je njegov roman ”Slava” najboljim djelom od svih pristiglih na natječaj.

Tema romana je život turopoljske plemenitašice Slave pl. Ištvanić odnosno Slave Šenoa, supruge velikog hrvatskog književnika Augusta Šenoe. Fasciniran njenim životom, od školovanja do upoznavanja s Augustom, životom s njim i bez njega (bila je udovica šest desetljeća), autor je za glavnu temu svog romana izabrao već opjevanu ljubav njih dvoje i na svoj način je dočarao u romanu.

Izvor: vgdanas.hr

O samom djelu i autoru izrazito pohvalno govorili su članovi prosudbenog povjerenstva i urednik Miljenko Muršić. Slavodobitnik Bilić, vidno dirnut velikim brojem posjetitelja u dvorani i hvalospjevima prethodnih govornika, o svom romanu nije trošio puno riječi, nego je cijeli govor pretočio u zahvaljivanje svim osobama koje su na njega ostavile najdublji dojam i budile najljepša sjećanja iz njegovog života. Bila je to kompletna životna reminiscencija, od rođenja do dana današnjega.

Izvor: cityportal.hr

Nagradu odnosno povelju dobitniku je uručio gradonačelnik Dražen Barišić. Autor likovnog rješenja naslovnice je Mato Lovrić. Komplet knjiga autoru je predala Anita Pišković, ravnateljica POU-a. U prigodnom kulturno-glazbenom programu nastupio je naš KUD Dučec, a odabrane ulomke iz knjige čitala je Ana Katulić. Moderatorica je bila Mirjana Marković.

Nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine autorima iz Hrvatske i dijaspore koji nisu članovi profesionalnih udruga (Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca ) – četvrt stoljeća dodjeljivanja svjedoči o iznimnoj tradiciji, a 26 objavljenih knjiga književno je bogatstvo.

Tekst: cityportal.hr

Fotografije: vgdanas, cityportal.hr