Novosti Sport Događanja

Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje'

23.12.2019. / Petar Brnada

U gradskim prostorijama u Šetalištu Franje Lučića od jutra su se izmjenjivali učenici i studenti koji su dobitnici gradske stipendije. Stipendije u iznosu od 500 kuna dobilo je 29-ero učenika srednjih škola, 1000 kuna iznos je kojeg će mjesečno dobivati studenti, njih 23, a podijeljeno je i 19 stipendija za deficitarna zanimanja.

Sve te stipendije, usuglašeni su danas bili akteri dodjele, bit će dobrodošla pomoć učenicima i studentima u olakšavanju kućnog budžeta, ali i veliki poticaj za daljnji rad i trud.

-Grad Velika Gorica već tradicionalno prepoznajte potrebe u obrazovanju te nastoji ulagati u mlade i njihovu budućnost. Iz godine u godinu uvode se noviteti, sve kako bi vi mogli brinuti samo o jednom - učenju- kazao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

-Zahvaljujem u ime svih učenika dobitnika stipendije, hvala što ste prepoznali naš potencijal, hvala što ulažete u nas, a ova stipendija nam je samo daljnji poticaj- kazala je Antonela iz Gimnazije Velika Gorica.

-Omogućili smo našim stipendistima da olakšaju kućni budžet te da mogu lakše podnijeti financijske izdatke školovanja. Obvezali smo se, kao i svake godine do sada, im pomoći, a stvaramo i širu sliku, bolje okolnosti njihovog školovanja kako bi oni jednog dana sa svojim znanjima i vještinama ostali živjeti i raditi u Velikoj Gorici- kazao je gradonačelnik Dražen Barišić.

-Puno mi znači ova stipendija, velika je to nagrada za moj trud, trudimo se u svim aspektima školovanja, idemo na razna natjecanja, velik poticaj posebno nama maturantima da nastavimo daljnje školovanje- poručila je gimnazijalka Antonela Barać.

Studentica Filozofskog fakulteta Anamarija Sentner također je zadovoljna dobivenom stipendijom, koja, kako kaže, je dodatna nagrada za uložen trud.

Nakon svečanog uručenja ugovora srednjoškolcima i studentima, na red su došli i učenici trogodišnjeg obrazovnog programa koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. U svome obraćanju njima, gradonačelnik Barišić podsjetio je na bogatu i dugu tradiciju obrtništva i poduzetništva u Velikoj Gorici, ali i naglasio da je naš grad u tom pogledu i grad budućnosti.

-Mijenjali su se države i zakoni međutim neki obrti su ostali. Neka zanimanja dio su našega identiteta, ne samo tradicije i povijesti i u budućnosti treba ta zanimanja zadržati, regenerirati, ali i prenositi znanja i vještine i opet sve prilagoditi okolnosti u kojima živimo da kao takva u budućnosti ostanu ne samo na spomen tog naslijeđa i tradicije nego da budu i vrijednost vremena i prostora pred nama, a onda na taj način našeg Turopolja i Hrvatske. U Velikoj Gorici registrirana su 1232 obrtnika/ poduzetnika i to je velika brojka. U našem ovom bazenu negdje se između 15-16 milijardi kuna akumulira financijskih aktivnosti i to su stvarno velike brojke, kao što je velik i naš grad koji je grad velikih budućnosti. Taj grad velike budućnosti uz podršku nas, županije i države, treba imati ljude koji će ga stvarati i održavati. A onda i ljude koji će kupovati proizvode i koristiti vaše vještine i usluge- rekao je gradonačelnik Barišić.

Učenik Srednje strukovne škole smjer Instalater kućnih instalacija Mario Duvnjak jedan je od onih koji su stipendiju dobili za svoje deficitarno zanimanje, koji je istaknuo kako bi upravo to želio raditi i u budućnosti.

-Stipendija mi puno znači, poticaj mi je da se trudim i dalje, a mislim da ću uspjeti naći posao u Velikoj Gorici s ovom školom- kazao je Mario.

Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar podsjetio je učenike i studente na mogućnosti koje grad pruža u okviru obrazovanja, poput besplatnih instrukcija u Goričkom klubu mladih, kao i profesionalna orijentacija uz stručne psihologe te dani karijera.

-U ime svih stipendista zahvaljujem Gradu Velikoj Gorici na dodjeli stipendija te se nadam da će svi ovdje prisutni opravdati vaše povjerenje. Prvo redovnim završavanjem trogodišnjeg obrazovanja, a kasnije sa našim stečenim vještinama obrtničkoga zvanja da ćemo pomoći gospodarskom razvoju ovoga grada- poručio je Leon koji je danas bio glas budućih obrtnika.

Stipendija od 1000 kuna za sve srednjoškolce

Gradonačelnik Dražen Barišić danas je još jednom podsjetio da će sljedeće godine po prvi puta u Hrvatskoj sa svakim srednjoškolcem potpisati ugovor i stipendirati ga sa 1000 kuna, ali početkom sljedeće školske godine odnosno u rujnu.

-To je jedini takav primjer u Hrvatskoj. Nitko neće svakom srednjoškolcu, a u našem gradu ih ima oko 2500 tisuće, što je ukupno 2,5 milijuna kuna pomoći da bi se na taj način malo olakšao kućni budžet i da se lakše krene u školsku godinu. Želim vam da budete uporni i da sve one prepreke na koje ćete naići da ne odustajete jer nijedna nije nepremostiva. Dovoljno ste hrabri da ste se već odlučili za ta zanimanja, a sad budite hrabri i dalje. Naš proračun za iduću godinu po prvi puta je preko pola milijarde kuna. Proračuni ili rastu ili padaju, a naš raste. Svi mi financiramo taj proračun i iz tog proračuna novci se moraju vraćati natrag za opće dobro, u ovom slučaju vaše dobro- završio je gradonačelnik današnju svečanost iskoristivši priliku da čestita Božić i svima prisutnima zaželi sve najbolje u 2020. godini.

Galerija slika

Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje' Stigle stipendije za 71 srednjoškolca i studenta: 'Ovo je veliki poticaj da nastavimo svoje školovanje'

Podijeli