Novosti Sport Događanja

VIDEO: Pirotehnička sredstva nisu igračke

26.12.2019. / Juraj Odrčić

Policijska uprava zagrebačka održala je tematsku konferenciju povodom provođenja operativne akcije „Mir i dobro“ čiji je jedan od ciljeva smanjenje broja ozljeda koje uzrokuju nestručno, neoprezno i nezakonito rukovanje pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.
 
Sudionici konferencije su bili voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Davor Novinc, voditelj Protueksplozijske službe Zlatko Sekačić, voditelj Službe prevencije Velimir Tišma i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.
 
- Kod tragičnih događaja koji su posljedica neispravnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, pirotehnika je uvijek sporedni krivac, dok je glavni krivac nažalost čovjek odnosno osoba koja rukuje tim sredstvima, a ukoliko je on ujedno i roditelj posljedice su još i veće- na samom početku rekla je Marija Goatti. Također je istaknula da akcija „Mir i dobro“ ima tradiciju staru 26 godina i svojim djelovanjem kroz tu akciju policija nastoji podsjetiti građane na sigurno rukovanje i uporabu dozvoljenih pirotehničkih sredstava.
 
Akcija "Mir i dobro" se provodi u razdoblju od 13. prosinca 2019. godine do 8. siječnja 2020. godine, a pored ostalih ciljevi su joj održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme, kao i zabrana neovlaštene prodaje i neovlaštene uporabe pirotehničkih sredstava. Prodaja pirotehničkih sredstava druge i treće kategorije (F2 i F3) dozvoljena isključivo od 15. prosinca 2019. do 1. siječnja 2020. godine, dok je njihova uporaba punoljetnim osobama dozvoljena isključivo od 27. prosinca 2019. godine do 1. siječnja 2020. godine.
 
Velimir Tišma posebno je naglasio da petarde nisu igračke, te savjetovao roditeljima da ih ne poklanjaju djeci jer najbolja preventiva neželjenih posljedica je nekorištenje pirotehničkih i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, a blagdani se mogu proslaviti i drugačije, ljepše, ugodnije, svečanije, a u konačnici i sigurnije.
 
Na samom kraju, voditeljica Goatti je istaknula zanimljivu poveznicu akcija „Mir i dobro“ i „Poštujte naše znakove“ koje policija provodi već dugi niz godina, a to je da se kroz njih uvijek ističe kako roditelji trebaju biti uzor i primjer svojoj djeci, te je još jednom pozvala roditelje da budu uzor i primjer svojoj djeci, ne samo u odnosu na prometnu kulturu već i vezano za rukovanje pirotehnikom. (PUZ)

 

Podijeli