Novosti Sport Događanja

Goričani u anketi za zabranu pirotehnike: Mi smo pitali vas, a sad vas pita MUP

09.01.2020. / Petar Brnada

Za vrijeme božićnih blagdana i uoči onih novogodišnjih kada su baš kao i diljem zemlje, i u našem gradu svakoga dana, a posebice večeri, odjekivale detonacije petardi i drugih pirotehničkih sredstava, na portalu VGdanas pokrenuli smo anketu u kojoj smo vas zatražili mišljenje o potpunoj zabrani navedenih sredstava za blagdane.

Od 898 građana Velike Gorice koji su pristupili anketi najveći dio, njih 471, odgovorio je kako pirotehnička sredstva treba u potpunosti zabraniti za blagdane, dok je 275 Velikogoričana iznijelo svoj stav da svakako treba zabraniti petarde, ali ne i vatromet.

Nasuprot njih našla su se 152 građana koja dijele drugačije mišljenje te smatraju da nikako ne treba zakonom zabranjivati upotrebu pirotehničkih sredstava, odnosa petardi te vatrometa.

Zabrana upotrebe pirotehničkih sredstava koja u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana iz godine u godinu stvaraju nelagodu kod velikog dijela građana, a potom i kućnih ljubimaca za koje detonacije predstavljaju strašan stres (u ponekim slučajevima i smrt), već je neko vrijeme predmet vrlo žustre rasprave u cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Pritom valja svakako još jednom naglasiti da se svake godine pojavljuju slučajevi ozbiljnih fizičkih ozljeda i to prvenstveno kod djece koja rukuju pirotehnikom koju prema Zakonu ne bi smjeli niti kupovati niti koristiti. A iako su Zakonom jasno propisane kategorije jačine određenih pirotehničkih sredstava, a s njima i dobne kategorije unutar koji se ne smiju nabavljati, to očito do sada nije urodilo plodom.

Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom jučerašnjeg dana, 8. siječnja, otvorilo savjetovanje za zainteresiranom javnošću za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i  prometu oružja, a u koji se mogu uključiti apsolutno svi građani.

Ovim Zakonom u pravni poredak Republike Hrvatske preuzet je niz Direktiva Europske unije koje reguliraju pitanja nadzora nabave i posjedovanja oružja, uspostave sustava za identifikaciju i sljedivost eksploziva za civilnu uporabu, usklađivanja zakonodavstva država članica u odnosu na stavljanje na raspolaganje pirotehničkih sredstava na tržište, kao i stavljanje na tržište eksploziva za civilnu uporabu i nadzor nad istima.

-Radi sustavnog kršenja odredbi važećeg Zakona kojima su uređena pitanja prodaje i uporabe petardi i redenika kategorije F2 i F3, s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi, a posebno osoba mlađih od 18 godina, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje se prodaja, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe- priopćili su iz MUP-a.

Također, iako je Zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

-Predloženo zakonsko rješenje ima za cilj smanjiti i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o kojim su događajima tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvješćivale zabrinute udruge i brojni građani. Uz navedeno, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja otklanjaju se manjkavosti i nedostatci određenih odredbi, uočeni tijekom njegove primjene- kažu iz MUP-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova poziva predstavnike zainteresirane javnosti da dostave svoje primjedbe i prijedloge putem elektroničke aplikacije e-Savjetovanje do 7. veljače 2020. godine.

Foto: Ilustracija/MUP

Podijeli