Sergej Jakirović

Bivši igrač Rijeke na klupi Gorice: ‘Na proljeće želimo unijeti nemir u veliku četvorku’

Ivana Vaupotić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Naš cilj je izlazak na europsku scenu i sigurno ćemo imati ulazne transfere koji će biti pojačanja - rekao je trener Gorice



VELIKA GORICA – Tijekom proljetnog dijela prošle sezone Gorica je, pod stručnim vodstvom Sergeja Jakirovića, predstavljala najveće iznenađenje HT Prve lige i bila je u borbi za europske pozicije do zadnjeg kola. Mnogi su očekivali da će turopoljski prvoligaš u ovoj sezoni izgubiti korak i priključiti borbi za ostanak.


– Dosta kolega mi je govorilo da je druga sezona u višem stupnju natjecanja kritična. Kod nas nema ničeg takvog, samo smo nastavili tamo gdje smo stali na kraju naše debitantske sezone u prvoligaškom društvu. Kvalitetno radimo i želimo demantirati skeptike – kaže Jakirović.


Jeste li zadovoljni stanjem igrača na početku zimskih priprema?


– Meni je najvažnije da smo zdravi i kompletni od prvog dana. Imamo dosta stranih igrača u momčadi, i zato se znalo dogoditi da nam se oni, zbog rasporeda letova, priključe nekoliko dana kasnije. Osim toga, testiranja su pokazala da su se svi držali onoga što smo im rekli da moraju raditi za vrijeme zimske stanke. Nitko se nije zapustio, svaki igrač je došao u odličnom stanju.


Europski ciljevi


Za sada ste ostali bez Marija Marine, defanzivnog veznjaka koji je otišao u azerbejdžanski Sabah. Budući da je on bio standardni član vaše udarne postave, logično je pitati imate li odgovarajuću zamjenu?




– Kada mu je stigla ta ponuda, klub mu je odlučio izaći u susret jer takva prilika se rijetko pruža igraču koji je zagazio u tridesete godine. Da se našalim, mogu reći da ćemo sada sigurno dobivati manje kartona. Mi smo neke prvenstvene utakmice igrali bez njega i osvajali smo bodove, i zato nema straha. Imamo svoje unutarnje rezerve i nove igrače koji su željni uspjeha.


No, dosta vaših igrača je zanimljivo klubovima iz inozemstva. Prije svih, tu su dva Kristijana, Lovrić i Kahlina, te Cherif Ndiaye i Lukasz Zwolinski. Vjerujete li da ćete nastavak prvenstva dočekati kompletni?


– Činjenica je da ima puno upita za naše igrače, ali za sada u klub nije stiglo ništa konkretno. Do kraja zimskog prijelaznog roka nećemo točno znati na čemu smo. Međutim, naš cilj je izlazak na europsku scenu i sigurno ćemo imati ulazne transfere koji će biti pojačanja. Nadam se da ćemo na kraju sezone biti na poziciji koja nosi plasman u kvalifikacije Europske lige. Teško je unijeti nemir među klubove koje zovemo velika četvorka, ali sigurno ćemo pokušati sve da umiješamo među njih.


Riječke uspomene


Dosta bodova ste izgubili u utakmicama s klubovima koji se bore za ostanak. Da ste tu bili uspješniji, Gorica bi sada bila blizu drugog mjesta?


– Ne gledam stvari na taj način. Mi smo još uvijek mali klub, i zato ne možemo tako dijeliti utakmice. Uostalom, što bi bilo da smo s jačim suparnicima gubili utakmice u kojima smo osvajali bodove? Opet bi sve došlo na isto.


Kada ste došli u Goricu, početkom ljeta 2018. godine, kompletna momčadje na tržištu vrijedila malo manje od četiri milijuna eura. U klub su stizali nepoznati igrači, od kojih se većina pokazala kao pun pogodak, a vaša svlačionica danas je procijenjena na više od petnaest milijuna eura. Kako to komentirate?


– Svako podizanje vrijednosti igrača je zasluga našeg stručnog stožera i ljudi koji neumorno rade u klubu. Prije svega, to je timski rad. Na primjer, kada smo doveli Lovrića, cijena mu je bila 50 tisuća eura, a danas je 3,5 milijuna eura. Pokazali smo da se može pronaći kvalitetne igrače za malo novca. Samo treba biti uporan i temeljit.


Dio igračke karijere ste proveli na Kantridi. Kako biste reagirali da vam, u nekoj daljoj budućnosti, stigne poziv iz Rijeke?


– Svi klubovi iz naše Velike četvorke predstavljali bi korak naprijed. Što se Rijeke tiče, tamo sam proveo prekrasnih godinu dana i sigurno bih drage volje prihvatio taj poziv. U Kostreni imam šogora, i zato sam često u Rijeci. Kada je Igor Bišćan odlazio iz Rijeke, spominjalo se i moje ime. Moram priznati, to mi je bila velika čast.