Na vrbovečkom području počinje izgradnja vodovodne mreže

Nakon što su prošle godine na području Ivanić-Grada i Dugog Sela započeli radovi na izgradnji Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok, uskoro će početi na području Vrbovca i općina Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec.

Na vrbovečkom području i okolici rekonstruirat će se ukupno 9.250 metara i izgraditi 222.826 metara nove mreže, rekonstruirati crpna stanica Lonja, izgraditi 5 crpnih stanica i 5 vodotornjeva. Radovi vrijedni 227 milijuna kuna trajat će 4 i pol godine, a provode se u sklopu EU projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-Istok u vrijednosti 707 milijuna kuna.

Ugovore s izvođačem radova i predstavnicima općina potpisao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten, koji je istaknuo kako je riječ od najvećem projektu na području Zagrebačke županije, kojim se rješava pitanje vodoopskrbe u budućnosti. „Sa sadašnjih 3.000 priključaka izgradnjom dodatnih 5.000 učinit ćemo veliki korak, jer na ovom području postoje jedinice lokalne samouprave koje nemaju niti metra javnog vodovoda. Ovim projektom ulazimo na područje Preseke i Farkaševca gdje će ljudi napokon dobiti uvjete kakve i zaslužuju“, izjavio je Masten naglasivši da do kraja godine planiraju potpisati ugovore u iznosu do milijardu kuna.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj naglasio je kako je oko 50 posto gradskog područja sada bez vode, no ovim radovima i taj problem bit će riješen.

„U 21. stoljeću nemamo niti metra javnog vodovoda. Hvala svima koji su bili zaduženi da voda dođe na Preseku, čime će naši mještani moći razvijati svoja gospodarstva“, kazao je načelnik Općine Preseka Nikola Kožar, a s njime se složio i načelnik Općine Farakševac Dražen Draganić, čiji su mještani dijelili istu sudbinu, kao i oni u Preseki. „Ovo nam je stoljetna želja i za nas će to biti jako velika stvar“, poručio je Draganić.

„Ovo je povijesni trenutak za naš kraj“, istaknula je načelnica općine Rakovec Brankica Benc, a da će se projektom poboljšati uvjeti života na cijelom području dodali su načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša i zamjenik općinske načelnice Gradeca Admir Smajlović.

Inače, projektom se rješava problematika problematika vodoopskrbe istočnog dijela Zagrebačke županije koja obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sv.Ivan Zelina te općine Brckovljani, Rugvica, Gradec, Rakovec, Preseka, Dubrava, Farkaševac, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica.

Foto: www.01.portal.hr