Povežite se s nama

Vijesti

Vikend rekordera policija zaustavila u Črnkovcu

U sebe je ‘natočio’ 1,49 promila

Objavljeno

na

Gorička policija je tijekom vikenda provodila akcije “Alkohol i opojne droge” te “Brzina”, a tijekom kojih je kaznila 10 vozača zbog prekoračenja brzine te četiri zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Vikend rekordera policija je zaustavila već u petak u 23.30 sati u Ulici Črnkovec. Muškarac (45) je ‘napuhao’ 1,49 promila.
– Istom je na mjestu privremeno oduzeta vozačka dozvola i isključen je iz prometa, a na mjestu događaja izdan mu je prekršajni nalog – kažu iz polcije

HOTNEWS

FOTO Dječje igre u Buševcu jedinstveni su festival za male fokloraše, a za kojeg postoji i lista čekanja

Dva je desetljeća iza ovog festivala, a kroz koji je na pozornici Doma kulture u Buševcu do sada nastupalo više od 3 500 tisuće malih fokloraša.

Objavljeno

na

Objavio/la

Entuzijastični i uvijek vrijedni članovi Ogranka Seljačke sloge Buševec, koji su sa svojom stoljetnom tradicijom čuvanja kulturne baštine postali prepoznatljivi u zemlji i svijetu, pokrenuli su prije točno dva desetljeća festival ‘Dječje igre’.

Jubilarno 20. izdanje održano je jučer u Domu kulture Buševec, kroz čiju je pozornicu prodefiliralo više od 200 malih folkloraša. Nastupili su folkloraši iz Mraclina, Stupnika, Čučerja, Slovačke, Moldavije i Slovenije te tri dječje grupe iz Buševca.

– Razmišljajući kako bi djeca, prvenstveno naša, ali i ostala imala gdje nastupati, jer u to vrijeme nije bilo toliko dječjih susreta u Hrvatskoj, odlučili smo pokrenuti ovaj festival za djecu. U početku su to bile naše domaće folklorne grupe iz susjedstva, ali manifestacije je iz godine u godinu postajala sve popularnija pa smo povremeno zvali inozemne grupe, što naših iseljenih Hrvata, ali dolazili su nam i mali folkloraši iz Slovačke i Slovenije – prisjeća se početak predsjednik Ogranka Nenad Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Budući da je Ogranak aktivna članica CIOFF organizacije, svjetske udruge organizatora festivala, koja je registrirana pri UNESCO-u, 2017. godine odlučili smo se na malo veći iskorak.

– Budući da u Hrvatskoj nema pravog CIOFF festivala za djecu, pa smo se udružili s folklornim grupama iz naše Zagrebačke županije. Prvo smo s KUD-om Kraluš iz Stupnika dogovorili da svatko ugosti po jednu inozemnu grupu. Pa nam se priključio i Vrbovec, tu smo već imali tri grupe iz stranih zemalja, a surađujemo i s KUD-om Pušća – dodaje Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Tako su ove godine mali folkloraši u petak prvo nastupili u Pušći na Međunarodnom dječjem festivalu folklora ‘Kriči, kriči Tiček’, jučer u Buševcu, a večeras će svu raskoš i s ponosom noseći narodno ruho pokazati što su naučili u Lučkom gdje će se program održati u 17 sati u osnovnoj školi.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Mnogo je godina iz ovog festivala, ali organizatori uvijek teže nečem boljem i višem, tako je i u ovom slučaju. Interesa za ovakvom vrstom festivala itekako ima.

– Težimo k tome da imamo pet grupa, što bi bilo po svim pravilima organizacije pod kojom djelujemo, a to je pet dana, pet aktivnosti i pet grupa. Nadamo se da ćemo to postepeno i uspjeti, još moramo zadovoljiti neke preduvjete. Već sada imamo oko 30 grupa iz cijeloga svijeta koje nam se javljaju da bi htjele doći na naš festival, ali s obzirom na kapacitete i financijske mogućnosti ne možemo sve ugostiti. Imamo listu čekanja do 2026. godine – otkriva nam Rožić.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kroz ovaj festival prošle su mnoge generacije djece, a brojka je u ovih 20 godina zaista impresivna.

– Kada bismo sve pokušali izbrojiti, došli bi sigurno do 3500 tisuće djece koja su prošla kroz ovu našu pozornicu u Buševcu. Bilo je tu oko 40 grupa djece iz stranih zemalja, a još više naših domaćih malih čuvara baštine. Mogli bi reći da festival ima jedan svoj lijepi renome. Vjerujemo da smo mnogima zanimljivi jer nema toliko dječjih festivala po svijetu. I na ovaj smo način upisali naš mali Buševec na kartu svijeta kada su u pitanju festivali ovakvog tipa – ističe prvi čovjek ovog folklornog društva.

27.04.2024. – Međunarodni festival folklora ‘Dječje igre’ u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Djeca osim što se upoznaju i čuvaju kulturnu baštinu svoga kraja, imaju višestruke dobiti.

– Tako odgajamo male dobre folkloraše, ali i dobre ljude koji će kroz ovo upoznati i druge kulture, naučit se biti tolerantniji, imati prijatelje po cijelom svijetu. Mislim da je to bogatstvo folklora i na kraju cilj ovih susreta. Vjerujem da su djeci, ali i roditeljima, ovakva događanja, dodatan motiv da se i dalje odlučuju baviti folklorom i čuvati našu kulturnu baštinu – zaključuje Rožić.

Više fotografija možete pogledati na našoj društvenoj mreži.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Crna kronika

Muškarac u Lukavcu sletio s traktorom u kanal i na mjestu poginuo

Jučer oko 18:30 sati.

Objavljeno

na

Nesretan slučaj dogodio se jučer oko 18:30 sati u Lukavcu.

Kako ističu iz policije, 64-godišnjak se vozio traktorom sisačih registarskih oznaka po nerazvrstanoj cesti u Lukavcu. No, iz zasada još neutvrđenog razloga sletio je s ceste i prevrnuo se u kanal.

Muškarac je preminuo na mjestu događaja, a tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kuče: Pozvonili muškarcu na vrata, potom ga napali i ukrali mu novac

Šteta je nekoliko stotina eura.

Objavljeno

na

Nepoznati dvojac jučer je u kasnim večernjim satima u Kučama počinio razbojništvo, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Dogodili se to jučer oko 22:40 sati u Tomacovoj ulici.

Naime, dvojica nepoznatih počinitelja došli su pred obiteljsku kuću 67-godišnjaka, a nakon što im je vlasnik otvorio vrata, uz uporabu tjelesne snage počinili su razbojništvo nad njim te mu otuđili novac.

Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Stiže treći AIRVG, a glavna zvijezda bit će novi borbeni avioni Rafalei

Zbog zadovoljavanja sigurnosnih standarda ograničen je broj posjetitelja te će se besplatne karte za ulaz moći preuzeti putem online servisa od 2. svibnja.

Objavljeno

na

Hrvatsko nebo od sada čuvaju hrvatski Rafalei, a pobliže s njima moći ćete se upoznati na AIRVG2024 – aeromitingu koji se po treći puta organizira u Velikoj Gorici.

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske 11. svibnja 2024. godine Grad Velika Gorica organizira događanje AIRVG2024 – Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici, zrakoplovnu priredbu koja će se uz suorganizaciju Međunarodne zračne luke Zagreb te potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske – Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, održati na Zračnoj luci Franjo Tuđman na prostoru tzv. starog terminala.

Glavna zvijezda dana svakako će biti duet Hrvatskog ratnog zrakoplovstva C3R-EC Rafale, u čijem nazivu „C„ označava Croatia, te legendarnog MiG-21 bisD koji je na svojim krilima nosio težinu čuvanja hrvatskog neba posljednjih 30 godina. Uz hrvatsku eskadrilu lovačkih aviona prestavit će se i ostala sredstva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a posjetitelji će moći vidjeti prikaz helikopterskih sposobnosti združenog djelovanja pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja „Pilot RESCUE“ u kojemu sudjeluju helikopteri OH-58D, UH-60M i Mi-171Sh, nastup akrobatske grupe HRZ „Krila Oluje“, helikopter AS532 Cougar zrakoplovstva Republike Slovenije te se upoznati s programom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Postani vojni pilot“.

Cilj ovoga događanja je promocija zrakoplovstva u Hrvatskoj te Velike Gorice kao „Grada zrakoplovstva“, a naglasak ovogodišnjeg izdanja bit će na modernizaciji zrakoplovstva te promociji poziva za vojne pilote, zrakoplovne tehničare te druga zanimanja u zračnom prometu.

Grad Velika Gorica ovom organizacijom nastavlja projekt „Grada zrakoplovstva“ u sklopu kojega je potpisana i „Povelja prijateljstva“ između Grada Velike Gorice i subjekata iz zrakoplovnih djelatnosti koji djeluju na području Velike Gorice. Potpisnici su Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Međunarodna zračna luka Zagreb, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica, Croatia Airlines, Trade Air, Zračna luka Zagreb, Zrakoplovno-tehnička škola „Rudolf Perešin“, Veleučilište Velika Gorica, Aeroklub Velika Gorica i Turistička zajednica Velike Gorice. Svi oni predstavit će se na AIRVG2024!

– Pozivamo zainteresirane za ovo događanje da sve informacije prate na internetskoj stranici www.airvg.info na kojoj ćemo objaviti sve upute za posjetitelje o događaju AIRVG2024. Prije svega zbog zadovoljavanja sigurnosnih standarda ograničen je broj posjetitelja te će se besplatne karte za ulaz moći preuzeti putem online servisa od 2. svibnja o čemu ćemo obavijestiti putem internetske stranice i društvenih mreža – poručuju organizatori trećeg velikogoričkog aeromitinga.

 

Nastavite čitati

Sport

Osijek stiže bez svojih Goričana: ‘Doma smo, idemo dobiti bez obzira tko je protivnik’

Nogometaši Gorice u nedjelju od 17 sati na svome stadionu dočekuju Osijek, za koji ovom prilikom neće nastupiti Kristijan Lovrić i Slavko Bralić, a vjerojatno ni Kristian Fućak. Gorica će, s druge strane, biti bez Mitrovića i Krizmanića

Objavljeno

na

Objavio/la

Dva vezana poraza su iza nogometaša Gorice, dva posrnuća u sudarima s momčadima koje se bore za naslov prvaka, a ni prvi sljedeći izazov neće biti ništa puno lakši. U srce Turopolja stiže Osijek, koji je spojio tri pobjede na posljednja tri gostovanja, i nema nikakve sumnje da Goričane čeka težak zadatak.

– Nakon Dinama i Rijeke, očekuje nas još jedna jako zahtjevna utakmica. Možda Osijek nije odigrao najbolju sezone, sve to skupa bilo je dosta “šareno” od njih, ali ove zadnje utakmice pokazuju da je kolega Zekić dobro posložio stvari. Slavili su na zadnja tri gostovanja, kod Hajduka, Rudeša i Slaven Belupa, a i protiv Istre su do isključenja bili apsolutno bolja momčad – uvodno je istaknuo trener Gorice Rajko Vidović.

Ionako skraćeni roster našeg prvoligaša bit će ovoga puta još kraći, budući da su se na listi onih koji nisu na raspolaganju Matavžu i Ndockytu priključili i ozlijeđeni Krizmanić te kartonirani Mitrović. S druge strane, u sastavu Osijeka neće biti nijednog od trojice bivši igrača Gorice, budući da kartone imaju Kristijan Lovrić i Slavko Bralić, a iz ozljede se još nije vratio Kristian Fućak.

– S obzirom na dva poraza iza nas, ovo nam je izuzetno bitna utakmica. Neće biti lagana, ali mene veseli ono što smo pokazali u Rijeci. Ne u smislu rezultata, ali pristup, volja, želja i htjenje bili su na razini. Nadam se da će se ovaj put okrenuti na našu stranu, da ćemo realizirati sve ono što nismo protiv Dinama i Rijeke. Sve u svemu, veselimo se utakmici, očekujem da ćemo biti dobri i svakako rezultatski uspješniji nego u prethodne dvije – kaže Vidović.

Gorica dočekuje Osijek kao sedma momčad na tablici, daleko od borbe za Europu, zahvaljujući Rudešu još dalje od bilo kakvih briga oko ostanka u ligi, ali imaju se Goričani za što boriti. Osječani se, s druge strane, s Lokomotivom bore za izlazak u Europu.

– Da, Osijek je u borbi za Europu, koliko god im možda na proljeće ne ide sve onako kako su oni željeli, ali imamo i mi svoju računicu. Igramo doma, nikoga se ne smijemo bojati, a na svoje igrače želim prenijeti stav da na svom stadionu uvijek idemo pobijediti, bez obzira na to tko je s druge strane. Učinit ćemo sve da napravimo dobar rezultat – poručio je trener Gorice, koji je u jako dobrim odnosima s trenerom Osijeka Zoranom Zekićem, poznatom po čestim promjenama sustava i načina igre, čak i unutar jedne utakmice.

– Dobro poznajem kolegu Zekiću, to je trener koji možda i najviše mijenja sustave igre, ali dobro smo se pripremili na sve opcije, dobro smo ih analizirali. Imamo i mi svoj plan, a ja vjerujem da ćemo znati odgovoriti na svaku varijantu na koju se Zekić odluči – zaključio je Vidović.

Krenuo je na klupi Gorice s pobjedom protiv Varaždina, nastavio s remijem kod Lokomotive, pa povezao dva poraza… Pravi je trenutak da se novim zvučnim “skalpom” njegova momčad vrati u pobjednički ritam.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno