Počinje vladavina maškara!

Sredinom veljače diljem Zagrebačke županije počinje vladavina maškara i ključeve gradova preuzet će Princ Fašnik, Sraka, Luk, Žir i mnogi drugi kostimirani likovi. Zabava pod maskama, šareni kostimi, druženje uz neizostavne krafne, samo su dio bogatog sadržaja za sve generacije.

Tradicija održavanja maškara u Zagrebačkoj županiji je duga, a među najstarijima je Samoborski fašnik. Ovogodišnje 194. izdanje održava se pod sloganom “Od bedaka do superjunaka“ i počinje u petak, 14. veljače u 19:00 sati na Trgu kralja Tomislava, odnosno Trgu fašničkih velikana, preuzimanjem ključeva grada čime će se označiti jedanaest nezaboravnih dana Slobodne fašničke republike. Posjetitelje će tijekom trajanja fašnika uveseljavati dobro poznati likovi - Princ, Sraka, Sudec i Fiškal, a radionice izrade grafita, izbor najmaštovitijih maski, dječje kulinarske radionice i Dječji fašnik te završna Fašnička povorka, samo su dio programa organiziranog na nekoliko gradskih lokacija.

Princ, Princeza, Pajcek, Luk i Žir od subote, 22. veljače domaćini su 111. Turopoljskog fašnika u Velikoj Gorici. Središtem grada tradicionalno će prolaziti velika fašnička povorka, dok je za one najmlađe organiziran Mali fašnik. Također, najbolje maske i fašničke grupe očekuju bogate novčane nagrade, a za sve sudionike povorke osiguran je besplatan ručak u fašničkom šatoru.

Veseli fašnik u Svetom Ivanu Zelini počinje u subotu, 22. veljače na Trgu Ante Starčevića. Cjelodnevni program započet će u 12:00 sati dječjim fašnikom, a nastavit će se fašničkom povorkom te spaljivanjem fašnika.

Zanimljiv program organiziran je na Svetonedeljskom fašniku koji se održava od subote, 22. veljače na glavnom gradskom trgu pod velikim šatorom. Prijepodnevni fašnik posvećen je najmlađima uz nastupe maskiranih skupina dječjih vrtića, Svetonedeljskih mažoretkinja te zborova. Za maskirane grupe osigurane su besplatne krafne i sokovi, a zabave u poslijepodnevnim satima neće nedostajati ni za one malo starije. Očekuje ih ples pod maskama uz nastupe DJ-a, besplatno kuhano vino te koncert.

U Ivanić-Gradu, u nedjelju, 16. veljače održava se 19. Međužupanijski fašnik umirovljenika i građana na kojem će sudjelovati više do 300 sudionika. Nakon povorke, na malom trgu kreće primopredaja ključeva grada Princu i Princezi fašnika, nakon čega slijedi predstavljanje maskiranih grupa uz pjesmu i ples te proglašenje najboljih maski.

Tradicionalna šarena fašnička povorka u Jastrebarskom proći će u nedjelju, 23. veljače glavnom ulicom sve do dvorane Srednje škole Jastrebarsko, gdje je organiziran raznovrstan program uz ugostiteljsku ponudu, glazbu i zabavne sadržaje za sve generacije. Po završetku programa u školskoj dvorani održat će se večernji „Bal pod maskama“ koji počinje u 19:00 sati. 

Na vrbovečkom fašniku koji počinje u subotu, 22. veljače istog dana organiziran je Mali fašnik i 24. vrbovečki fašnik, koji će okupiti brojne domaće i gostujuće fašničke skupine.

Ovogodišnji Dugoselski fašnik održat će se u nedjelju, 23. veljače, a uz tradicionalnu veselu dječju povorku, organiziran je i Veliki fašnik. Nakon povorke i proglašenja pobjednika, slijedi ples i besplatna konzumacija jela i pića za sve maskirane sudionike.

Veliku pozornost zasigurno će privući dječji fašnik u Zaprešiću, koji će se održati 25. veljače na Trgu Ivana Pavla II. uz fašničku povorku i zabavni program.

Obucite šarene boje, izrazite kreativnost, veselite se i zapamtite: „Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik!