Vanja Šehić

Zametov veliki junak: Vjerovali smo u sebe i preokret protiv Gorice

Igor Duvnjak

Vanja Šehić (Zamet)/D. ŠKOMRLJ

Vanja Šehić (Zamet)/D. ŠKOMRLJ



RIJEKA Rukometaši Zameta su čudesnim prevratom s liderom Goricom na svom parketu ponovili staru sportsku filozofiju po kojoj »u kazalištu imamo premijere, a nakon toga su reprize, dok je u sportu svaka utakmica premijera«. U toj svojoj subotnjoj interpretaciji Zamećani su kao Janus izlazili na pozornicu s dva sasvim drugačija lica. U prvom dijelu su bili bezlični, mlaki i bezidejni, djelovali su kao idealan sparing partner vodećima za malo ozbiljniji pucački trening. Goričani su se nadavali golova u igri mačke i miša s obranom Zamećana i niti najhrabriji kockar u tim trenucima ne bi stavio ni lipe na momčad trenera Valtera Matoševića. Medutim, »nije gotovo dok nije kraj«, kada je izgledalo da je do sada neosvojiva zametska tvrđava provaljena, mlada riječka momčad je načinila neviđeni protunapad kojim je Goricu odbacila u poraz. Kopernikanski obrat koji su doživjeli zadovoljni navijači domaćih imao je razmjere za pamćenje, ilustracije radi, gosti su početkom nastavka vodili 19:12, a na kraju su se Riječani radovali pobjedi 33:30. Gole brojke pritom za sebe puno govore, u tom razdoblju od nepunih 27 minuta igre Zamet je načinio mini skor od čak 21:11. Bio je to rijetko viđeni riječki rukometni neverin koji je potopio do tada dominantne, a onda odjednom nemoćne suparnike.


Obrana je postajala sve čvršća, zbijenija i agresivnija te su se gosti počeli nasukavati, to je dalo priliku i golmanu Marinu Soriću za znatno obogaćivanje kolekcije itekako nužnih obrana. U napadu je sjajni Tin Tomljanović, senjski, ali i hrvatski rukometni dragulj, sjeo u kabinu režije i nepogrešivo vodio svoju momčad, koja se raspucala i brzometnom paljbom rešetala goričku mrežu, a usput jhe dao i šest golova. S desnog krila je stiglo iznenađenje u liku ljevorukog Marina Mozetića, koji je ušao s klupe i raznovrsnim repertoarom šuteva i golovima pridonosio preokretu, dok je lijevi vanjski igrač Vanja Šehić bombama izvana postao golgeter večeri domaćih s osam pogodaka.


– Mi jesmo vjerovali u sebe i u preokret – kazao je zadovoljni Vanja Šehić, koji je primao čestitke, baš kao i njegovi suigrači, za predstavu u drugom poluvremenu. Zato smo i uspjeli preokrenuti utakmicu. Dogovorili smo se u svlačionici da ćemo skupiti glave, da je ovo naš teren i da će nas Gorica ovdje teško pobijediti. I uspjeli smo pobijediti.




Zaostatak je valjalo nadoknađivati koracima od sedam milja jer su gosti početkom nastavka odmaknuli baš za sedam koraka, a vremena za preokret je bilo sve manje.


– U tim smo trenucima podigli razinu igre u obrani, a onda automatski, kada smo podignuli obranu, podignuli smo i golmana. Vratar nam je pomogao. Nama je tada i išlo u napadu, a Gorici je došla voda u uši, počeli su padati. Mi smo to iskoristili i pobijedili smo.