Novosti Sport Događanja

Započelo XX. Biblijsko bdjenje u župi NBDM: 'Korizmeno vrijeme poziva na činjenje dobrih djela…'

27.02.2020. / Petar Brnada

Na Pepelnicu, nakon večernjeg euharistijskog slavlja u prepunoj župnoj crkvi koje je predvodio župnik Norbert Ivan Koprivec, započelo je jubilarno 20. Biblijsko bdjenje u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg će Biblija biti pročitana od korica do korica, trajat će pet dana i noći.

U homiliji je župnik Koprivec, koji je nakon mise i započeo Biblijsko bdjenje čitanjem prvog poglavlja Knjige postanka, naglasio kako nas korizmeno vrijeme poziva na ustrajno obraćenje. “Poziv na obraćenje je poziv na pokoru, post i činjenje dobrih djela uz osobnu molitvu u skrovitosti. Po dvadeseti put častit ćemo Božju riječ u Biblijskom bdjenju. Neka naši razgovori u danima pred nama budu o Bogu, o Riječi koja se utjelovila među nama. Neka nas Božja riječ preobražava da budemo milosrdni i da ljubimo jedni druge kao što nas Gospodin ljubi.“

Čitanje Biblije tijekom Biblijskog bdjenja odvija se uz zapaljenu svijeću, a u čitanju sudjeluju vjernici iz župe Navještenja i drugih župa velikogoričko-odranskog dekanata. Svi čitači Svetog pisma obilježeni su vanjskim znakom, šalom, koji za vrijeme polusatnog čitanja nose oko vrata. Bdjenje će svakog dana biti prekidano misnim slavljima, a na večernjim misama prigodnu će riječ u homiliji vjernicima uputili fra Marin Matančić, župnik župe sv. Mihaela—Gračani; vlč. Filip Pavlović, župnik župe sv. Martina - Hrnetić; fr. Domagoj Augustin Polanščak, župni vikar župe Kraljice Svete Krunice - Zagreb, vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te vlč. Toni Potrebić, župni vikar.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Premda se nadahnuće javilo laicima, zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje. Po prvi put ove smo godine slavili Nedjelju Riječi Božje koju je papa Franjo ustanovio na blagdan svetog Jeronima prošle godine.

Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić

Galerija slika

Započelo XX. Biblijsko bdjenje u župi NBDM: 'Korizmeno vrijeme poziva na činjenje dobrih djela…' Započelo XX. Biblijsko bdjenje u župi NBDM: 'Korizmeno vrijeme poziva na činjenje dobrih djela…' Započelo XX. Biblijsko bdjenje u župi NBDM: 'Korizmeno vrijeme poziva na činjenje dobrih djela…' Započelo XX. Biblijsko bdjenje u župi NBDM: 'Korizmeno vrijeme poziva na činjenje dobrih djela…' Započelo XX. Biblijsko bdjenje u župi NBDM: 'Korizmeno vrijeme poziva na činjenje dobrih djela…'

Podijeli