Novosti Sport Događanja

Etno udruga Kurilovec stiže na Matičin četvrtak

04.03.2020. / Petar Brnada

Već tradicionalno „Etno udruga Kurilovec“ zadnjih nekoliko godina svakog proljeća gostuje na "Matičinu četvrtku" te tom prigodom prezentira javnosti svoj rad u protekloj godini.     

Tako će biti i ovog puta, na sutrašnjem 249. izdanju Matičina četvrtka u Muzeju Turopolja.

Udruga je osnovana 2010. godine, s ciljem očuvanja i promicanja kurilovečke i turopoljske materijalne i nematerijalne baštine.       

Jedan od najznačajnijih projekata Udruge je monografija "Priče iz Kurilovca - Kurilovec u 20. stoljeću". To je plod šestogodišnjeg rada članica i članova Udruge, koja  aktivno djeluje na očuvanju i promociji domaćeg kajkavskog jezika u govoru i pismu. Dokumenti, fotografije i usmena kazivanja  starijih sumještana otela su zaboravu život Kurilovčana u posljednjih stotinjak godina. 

Udruga svake godine organizira tematske manifestacije na kojima izlaže stare tradicijske ukrasne i uporabne predmete, zatim radionice pripreme tradicijske hrane i domaćih „oblizeka“, te izvođenje predstava i skečeva na domaćoj kajkavici.  

"Jurjevo u Kurilovcu", "Jesen u Kurilovcu", "Turopolska večer", te "Božić u Kurilovcu“– manifestacije su koje udruga organizira i suorganizira cijelo desetljeće.

Također organizira edukativne radionice izrade tradicijskih, već gotovo zaboravljenih predmeta i znanja (glazbeni instrument – fućkula, pletenje predmeta od vrbovog pruća, izrada poculica, cijepljenje voćki).

Kulturno umjetnička društva, te amaterske glumačke družine i vokalni sastavi, rado su viđeni gosti na manifestacijama Udruge u Kurilovcu.

Sutrašnje druženje započinje u 19 sati.

Podijeli