Novosti Sport Događanja

U Galženici izložba talentiranog ilustratora nagrađenog za Gibonnijev spot i oblikovanje albuma Hladnog piva

05.03.2020. / Petar Brnada

U izlogu knjižnice Galženica osvanula je izložba nagrađivanog ilustratora Manuela Šumberca. Izložene ilustracije čine cjelinu – slikovnicu Potraga.

“Manuel Šumberac (1988.), autor slikovnice Potraga, dobio je nagradu Grigor Vitez za najbolje ilustracije za stariju dob djece za slikovnicu Jurica i kuckalo protiv dosade, ilustriravši tekst Romana Simića. Prije toga njih su dvojica oživjeli Babu Jagu u hvaljenoj slikovnici Baba Jaga i div Zaborav. Očaravajuće je ilustrirao je i slikovnicu s iskakalicama Snježna kraljica.

Osim ilustracija i naslovnica koje objavljuje po cijelome svijetu, Manuel se bavi animiranim filmom, za što je također dobio više nagrada: kao glavni animator na filmu Guliver Zdenka Bašića i za svoj film Escargot. Dvaput je osvojio i glazbenu nagradu Porin. Prvi put za Gibonnijev spot 'Žeđam', a drugi put za oblikovanje albuma Hladnog piva 'Svijet glamura'. Nevjerojatno svestran i talentiran umjetnik.

Ova prekrasna i jednostavna priča s malo riječi i upečatljivim ilustracijama priča je o nastanku prijateljstva. Ono nastaje dok se radi nešto drugo ili dok se traga za nečim drugim. Manuel je detaljan i vrlo slojevit ilustrator – na naizgled čistoj stranici nalazi se mnoštvo detalja. Ova je slikovnica i dobra zabava za istraživanje, jer će djeca moći pratiti trag svakog pojedinog psa i kako svaki reagira: jedan vrlo predano traži i sudjeluje uživljavajući se u potragu, drugi samo njuška i ništa ne nalazi, jedan samo prolazi… Svaki ima svoj izraz lica i svaki je na svoj način duhovit. Ovo je slikovnica koja će zabaviti i djecu i odrasle.” (izvor: Profil knjiga)

Manuel Šumberac magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Aktivno djeluje u području animiranog filma i ilustracije. Autor je animiranih filmova, glazbenih video spotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga itd. Za svoj je rad višestruko nagrađivan.

Nagrade i priznanja

Godine 2020. “GOLD MEDAL” za ilustracije na “JIA ILLUSTRATION AWARD 2019″

Godine 2019.: “OVCA U KUTIJI” nagrada dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu, “SILVER AWARD” za ilustracije na “JIA ILLUSTRATION AWARD 2019″, “HONORABLE MENTION” za ilustracije na “3×3 ILLUSTRATION SHOW NO.16″

Godine 2018.: “MERIT AWARD” za ilustracije na “IJUNGLE ILLUSTRATION AWARDS 2018″, “EXCELLENT PRIZE” za ilustracije na “JIA ILLUSTRATION AWARD 2018″, “OKTAVIJAN ZA NAJBOLJI NAMJENSKI FILM” na “27. DANIMA HRVATSKOG FILMA” i “GRIGOR VITEZ” za ilustraciju za djecu starije dobi.

Podijeli