Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Impresivna kolekcija

Bajkerica iz Velike Gorice ima najdužu kosu, skuplja oružje, ali i najpoznatije lutke – Barbie, ima ih oko 300

Privatna arhiva
09.03.2020.
u 10:12

Danas najpoznatija lutka Barbie slavi 61. rođendan, a tim povodom prisjetili smo se Sanje Gršetić iz Velike Gorice koja nam je prošle godine pokazala svoju impresivnu kolekciju od oko 300 barbika.

"Moja filozofija povezana uz lutku Barbie jest stajalište da preko igračke djevojčica može biti sve što želi. Barbie je uvijek predstavljala činjenicu da djevojka ima izbora”, rekla je Ruth Handler, žena zaslužna za stvaranje najpopularnije lutke na svijetu.

Barbie 9. ožujka slavi 61. rođendan. Ruth Handler gledala je svoju kćer Barbaru kako se igra papirnatim lutkama pretvarajući se da su odrasli ljudi. Handler je primijetila da će u takvoj igri djeca češće inscenirati buduće događaje nego sadašnje ili prošle. Dok je Ruth bila na odmoru u Europi s obitelji, vidjela je njemačku lutku Bild Lilli (koja nije bila zamišljena kao igračka za djecu) u švicarskoj trgovini, kupila je i donijela kući. Lutka Lilli predstavljala je isti koncept koji je Ruth ranije predložila Mattelovim rukovoditeljima, a sve ostalo je, kako se kaže – povijest.

Mi smo upoznali ženu koja ima jednu od najvećih kolekcija barbika kod nas. Sanja Gršetić je profesorica, a u svojoj kolekciji ima oko 300 lutaka. Dio najvrjednijih lutaka iz kolekcije trenutačno se nalazi na dječjem odjelu sisačke knjižnice, poput ove na fotografiji gore, a ona je božica Sunca.

Prvu je, kaže nam, dobila na dar s 10 godina.

– Ona je posebna jer se mogu pomicati zglobovi – kaže nam Sanja, koja u svojoj kolekciji ima "limited edition" Barbie lutke koje nikada nije ni otvorila. Trenutačno je većina njenih najvrjednijih lutaka u Sisku, na dječjem odjelu knjižnice. Prošle godine im je ustupila svoje lutke u povodu Barbiena 60. rođendana. Među njima se nalazi i impresivna Barbie visoka čak jedan metar (na fotografiji ispod Merlinke), zatim Barbie koja izgleda poput Merlinke, a napravljena je po uzoru na film "Sedam godina vjernosti" (dolje). 

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

– Mnogi me ne mogu povezati s time da skupljam barbike – priznaje nam Sanja.

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Zašto? Pa ona je inače strastvena bajkerica, zatim lovkinja, a skuplja i oružje. Sanja je završila tri fakulteta, a trenutačno predaje u velikogoričkoj obrtničkoj školi. 

Foto: zvonimir ferina

No, to nisu jedine zanimljivosti u njenom životu. Jednom prilikom bila je proglašena i ženom s najduljom kosom u Hrvatskoj. Njena kosa bila je duga čak 164 centimetra, pa joj je tako sezala čak do sredine listova. 

Foto: zvonimir ferina

– Nije mi bilo teško održavati tako dugu kosu. Njegovala sam je dva puta mjesečnom domaćom mješavinom žumanjaka i ricinusova ulja, a puštala sam je deset godina – rekla nam je. 

Foto: zvonimir ferina

S velikom strašću Sanja govori o svojim lutkama, pa se prisjeća kako je nekad bilo teško doći do barbike.  

U videu pogledajte njenu impresivnu kolekciju lutaka Barbie i sve što nam je ispričala:

– Jednom prilikom bila sam u Njemačkoj s ocem i nagovorila ga da mi kupi Barbie. Bila je predivna. Igrala sam se s njom u busu na povratku do Hrvatske. Nažalost, ostavila sam je u busu... Čak smo nekako pokušali i doći do nje, međutim nije bilo povratka. 

Više od 100 barbika različitih tonova kože, oblika ženskog tijela, crta lica, boje kose, stilova i boja očiju predstavljeno je samo od 2015. godine, što Barbie čini najraznovrsnijom lutkom na tržištu. Danas, s više od 200 različitih karijera, Barbie i dalje inspirira neograničene potencijale u svakoj djevojčici, kroz predstavljanje šireg pogleda na društvo koje prikazuje zanimanja u kojima žene obično nisu dovoljno zastupljene te naglašavajući ženske uzore i žene heroje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije