Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA

Arhitekti se obratili Vladi: Treba hitno osnovati koordinaciju za obnovu Zagreba

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
27.03.2020.
u 11:41

Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Republika Hrvatska te strukovna udruženja trebaju predložiti operativan tim stručnjaka koji će zajednički koordinirati svim fazama sanacije posljedica.

Arhitekti, urbanisti i povjesničari umjetnosti pokrenuli su inicijativu za hitnim osnivanjem koordinacijskog tijela kako bi se što kvalitetnije obnovile zgrade teško oštećene u nedavnom potresu u Zagrebu te spriječile štetu u budućnosti.

Društvo arhitekata Zagreb, Arhitektonski fakultet, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatska komora arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti poslali su svoju inicijativu Vladi i Gradu Zagrebu, ne bi li se što prije uspostavilo tijelo koje bi definiralo sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere.

"Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom", istaknuli su u pismu upućenom premijeru i zagrebačkom gradonačelniku.

Izrazili su svoju spremnost da budu na raspolaganju građanima Zagreba i upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske te izvijestili da je tim stručnjaka već pristupio strateškoj analizi potrebnih aktivnosti za prevladavanje ovih zahtjevnih izazova.

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
1/15

Smatraju da je takav pristup nužan kako bi uspješno riješili trenutnu situaciju te prevenirali buduće slične situacije na dobrobit cijelog društva.

Prema njihovom prijedlogu, to bi radno tijelo koordiniralo gradske i županijske urede, državne institucije i predstavnike strukovnih udruženja i institucija, a s ciljem povećanja efikasnost upravljanja te pravovremenog informiranje javnosti.

Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Republika Hrvatska te strukovna udruženja trebaju predložiti operativan tim stručnjaka koji će zajednički koordinirati svim fazama sanacije posljedica.

Kažu da će veliki broj inženjera različitih struka biti uključen u narednim fazama te je potrebno koordinirano i pravovaljano unaprijed organizirati zaduženja, financijski okvir i sve ostalo što je potrebno kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa, a samim time i novih ljudskih žrtava.

Koordinacija bi bila podijeljena u dvije razine te osobe zadužene za pravovaljano informiranje medija i  javnosti - na prvoj bi bili zaduženi za strateško planiranje i upravljanje krizom, a na drugoj bi bile operativne radne skupine.

VIDEO: Potres teško oštetio Đorđićevu ulicu u Zagrebu

Komentara 3

SI
sisavac
12:16 27.03.2020.

samo nemojte pustiti profesore s fakulteta da o ičemu odlučuju! glavnu riječ trebaju voditi ljudi koji žive od projektiranja i gađenja, plus urbanisti. konzervatorima ovaj put treba začepiti usta, jer zbog njih pola zagreba ne smije promijeniti šalaporke, fasadu, štukature... ako zagreb neku zgradu želi zbog svojih interesa zaštititi u obliku kakvom je, nek plati sanaciju, održavanje, fasadu! zaštita košta. a ako misli netko da je stari dio zagreba potrebno zaštititi, onda ga konzervirajmo, ljude istjerajmo, pa imajmo muzej! ovo je prilika za zagreb koju ne smije propustiti! kolko njemačkih gradova ima samo par zgrada visoke starosti? i ne, nisu svi bili porušeni 45-e.. zagreb se diže! :)

SA
samoborka
13:51 27.03.2020.

Zagreb je ofucano ruglo. Takvih otrcanih pročelja, neurednih i derutnih haustora i smeća na sve strane nisam vidjela niti u jednoj državi koju sam posjetila. Sramota od grada i "građana".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije