VELIKI VELIKOGORIČKI STAN

Veliki stan za veliku obitelj u Velikoj Gorici

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA:
  • arhitekt Mislav Bašić, mag.ing.arch.
  • arhitektica Marija Tizaj, dipl.diz

Sigurnost, toplina, smijeh, miris nedjeljnog ručka, zajedničko navijanje, rođendani, blagdani, mjesto gdje se tvoj pametni telefon automatski povezuje s internetom. To su sve asocijacije na dom i na obitelj. Današnja dizajnerska priča, kao i mnoge druge naše ispisane, odnosno iscrtane priče, govori upravo o tome. O domu. I o tome kako kvadrati, zidovi i prostor postaju dom. Peteročlana velikogorička obitelj angažirala nas je da 250 kvadrata stana prilagodimo njihovim navikama, potrebama i želji da se stvori interijer koji je promišljena kombinacija modernog i tradicionalnog izričaja. Osim što obiluje kvadratima, stan na posljednjoj etaži zgrade nedaleko od centra Velike Gorice ima i prekrasnu, trostrano orijentiranu terasu te četiri spavaće sobe, roditeljsku, dvije dječje i jednu za baku. Naša interijerska intervencija nastupila je nakon izvedbe podova pa smo stil uređenja prilagodili tonovima kamena travertina. Kontrastima, bojama i rasvjetom smo neutralizirali postojeće završne podne obloge i unijeli dinamiku u prostor.

Ulaznim prostorom dominira prostrani, po mjeri osmišljeni garderobni ormar sa skrivenim vratima kupaonice i dječjih spavaćih soba. Jednostavne profilacije fronti ormara unijele su tradicionalni moment već u samom ulaznom hodniku, a drvene niše su jasno naglasile spremišne zone i razbile kontinuitet bjeline.

Dnevni dio stana obiluje kvadratima te sadrži prostranu kuhinju s otokom, blagovaonicu, ostavu sakrivenu lažnim frontama ormara, dnevnu zonu s kaminom te dodatan radni i opuštajući kutak koji se kliznom stijenom može kompletno odvojiti od dnevnog boravka.

Otvorenim prostorom kuhinje i blagovaonice dominira bijeli namještaj, a nježne fronte u boji kadulje i drveni dekor radnih ploča unose potreban koloristički kontrast. U dnevnom boravku smo ravnoteža između podnog i zidnog kamenog dekora razbili s odabirom masivnije, tamne kutne garniture i plave okretne fotelje modernog dizajna. Poseban, toplinom ispunjen obiteljski ugođaj daje kamin, koji je u potpunosti ugrađen u TV ormarić te otvoreno stoji prostoru.

Naš virtualni obilazak stana nastavljamo u najosobnijem dijelu stana – spavaćim sobama. Roditeljska i bakina soba dijele isti stil uređenja, prilagođen prostornim mogućnostima, gdje je roditeljska soba nešto prostranija, s vlastitom kupaonicom i „walk in“ ormarom, a soba za baku je opremljena krevetom po mjeri ugodnih dimenzija, spremišnim ormarima s efektnim ogledalima te uzglavljem koje se postepeno pretvara u noćni ormarić.

Dječje sobe su često najveseliji dio stana, ne samo zbog njihovih malih stanara već i zbog načina na koji su uređene. U njima si u potpunosti oslobodimo maštu, probudimo ono dijete što čuči u nama i predajemo se kreacijama. Kod dečka smo uživali u unošenju motiva Jurice iz Auta, dok smo djevojčici osmislili nježno carstvo ispunjenom zidnom igrom boja i oblika.

Poseban dio stana je velika, osunčana te trostrano orijentirana terasa na koju se pristupa iz svake veće prostorije stana, pa čak i iz vešeraja.

Za danas vas pozdravljamo u ovom trenutku uživanja na terasi, razmišljajući o nekim skorim toplijim, vedrijim danima, a do tada budimo svi zajedno pozitivni, kreativni i odgovorni. I budimo doma...uz svoje najdraže!

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:36