Gorički SDP: Umjesto kredita, rebalans proračuna radi očuvanja radnih mjesta

Gorički SDP priopćenjem se osvrnu na današnju sjednicu Gradskog vijeća koja je zbog novonastale situacije održana elektronskim putem
DSC_9855

Po prvi puta u svoj povijesti Gradsko vijeće Grada Velike Gorice održalo je elektronsku sjednicu, kojoj zbog novonastale situacije oko COVIDA-19 nisu mogli prisustvovati novinari. Već ranije smo izvijestili kako je na sjednici donijet paket mjera, te da je u pripremi još jedan paket.

Svoje viđenje cjelokupne situacije u svom je priopćenju, koje prenosimo u cijelosti pojasnio i SDP.

„Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici HDZ-a, HSU i BM 365 Stranka rada i solidarnosti prihvatili su prijedlog gradonačelnika Barišića i dodatno zadužili Veliku Goricu za 47,5 mil kredita za izgradnju vanjskog bazena, parkirališta, Pump track stazu – što god se pod tim razumijevalo, video nadzor…I TO U VRIJEME PROGNOZIRANE RECESIJE, PADA GOSPODARSTVA I GUBITAKA RADNIH MJESTA UZROKOVANIH PANDEMIJOM KORONA VIRUSA!!!

Zahtijevali smo skidanje ove točke s dnevnog reda, obrazlagali da nije vrijeme za investiranje u programe koji nisu neophodni. Vrijeme je za pomoć građanima, očuvanje poduzetništva i obrta, te očuvanje radnih mjesta. Nije prihvaćeno. Gradonačelnik je obrazložio da kredit ipak treba uzeti „kako bi u slučaju pozitivnog razvoja situacije u kratkom vremenu, mogli nastaviti realizirati započete projekte“. Citirali smo. Zdravstvena struka govori o mjesecima, gospodarstvenici o godinama, a gradonačelnik o kratkom vremenu! Kao u onoj stranačkoj himni: „HDZ zna“.

Suočeni smo s nadolazećom gospodarskom krizom, ne samo u Hrvatskoj. Od odgovorne vlasti tražimo i očekujemo odgovorno ponašanje i nastavak samo onih investicija koje su u završnoj fazi. Sve ostalo treba zaustaviti dok posljedice krize po proračun Grada ne budu jasnije. Smatramo da je potreban rebalans proračuna i usmjeravanje tako „oslobođenih“ sredstava u programe održanja gospodarskih aktivnosti i sprječavanja gubitaka radnih mjesta.

HDZ , HSU i BM 365 Stranka rada i solidarnosti tu odgovornost nisu iskazali.

Odlučili su i da se na 90 dana odgodi plaćanje komunalne naknade i naknade za korištenje javnih površina. To je samo odgoda, obveza plaćanja ostaje za svo vrijeme u kojem poduzetnici, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne rade zbog mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite. A kada ne rade, nemaju niti prihode. Predložili smo oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za korištenje javnih površina i zakupa poslovnih prostora u vlasništvu grada, za cijelo razdoblje u kojemu im je rad obustavljen. Nije prihvaćeno. Gradonačelnik kaže, odluke moraju biti u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu. A upravo taj Zakon, prema izmjeni od 20.03.2020., daje mogućnost Gradskom vijeću da, u slučaju nastupanja posebnih okolnosti kojima se narušava gospodarska aktivnost, obveznike oslobodi obveze plaćanja dok traju te okolnosti!

Dali su gradonačelniku ovlast da odluči o visini sudjelovanja roditelja u cijeni vrtićkih programa tijekom razdoblja u kojem traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom . A vrtići ne rade od 16.03.! Kada ne rade, vrtići ne provode programe u čijoj cijeni bi trebali sudjelovati roditelji. I sada bi gradonačelnik trebao odlučiti koliko će se plaćati ono što se ne provodi! Predložili smo da se za vrijeme u kojem vrtić ne ostvaruje programe zbog više sile ili izvanrednih okolnosti i u tom smislu izrečenih mjera nadležnih tijela, roditelji oslobađaju obveze sudjelovanja u cijeni programa. Ni to nije prihvaćeno. Gradonačelnik odgovara da je brže kada on donosi odluke, i odmah obećava da će od travnja svi biti oslobođeni od plaćanja. Obećavao je Gradonačelnik i ranije, posebno pred izbore, pa ništa…

Zbog neodgovorne vlasti građani Velike Gorice mogli bi imati kolače, ali ne i kruh. Mogli bi imati bazen, parkiralište, Pump track stazu, ali ne i novac za ulaznicu na bazen, automobil koji će parkirati, pa čak ni bicikl kojim će voziti po toj stazi. Jer bi mogli ostati bez radnog mjesta.”

Grad
Hrvatska
Politika
Velika Gorica
Zagrebačka županija