MOST: Odbacujemo ideju za dizanje kredita

Svoj osvrt na elektronsku sjednicu Gradskog vijeća Velika Gorica iznio je i MOST priopćenjem koje potpisuje koordinator Damir Slojšek
DSC_0985

Svoj osvrt na elektronsku sjednicu Gradskog vijeća Velika Gorica iznio je i MOST priopćenjem koje potpisuje koordinator Damir Slojšek.

Priopćenje prenosimo u cijelosti;

“Želimo se osvrnuti na današnju sjednicu Gradskog vijeća gdje su vladajući prihvatili prijedlog gradonačelnika Dražena Barišića da Grad uzme kredit od 47,5 milijuna kuna za investicije. Najoštrije odbacujemo ideju za dizanje kredita u okruženju izvanrednog stanja. Obavezno treba na snagu stupiti krizni management, koji će odmah donijeti odgovarajuće mjere. Prva i osnovna stavka kriznog managementa je zaustavljanje svih investicija i racionalizacija troškova, posebno onda kada su potpuno nepoznati težina i trajanje izvanredne situacije. Fokus rada gradske uprave sada treba biti svođenje rizika na najmanju moguću mjeru.

Stoga treba odmah; obustaviti sva nova kreditna zaduženja do daljnjega, pump track staza, tehnička zaštita javnih površina, izgradnja otvorenog bazena, uređenje prometne infrastrukture i slično NISU TROŠKOVI KOJE TREBA FINANCIRATI U DOBA KRIZE.
Protiv smo odgode plaćanja komunalne naknade i naknade za korištenje javne površine pravnim osobama na području grada Velike Gorice, već smo predložili totalnu OBUSTAVU plaćanja tijekom razdoblja u kojem traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-a 19 te na minimalno 6 mjeseci tražimo obustavu, a ne odgodu te ćemo tako barem malo pomoći našim poduzetnicima. Također predlažemo da se oformi gospodarski i ekonomski tim.

Na temu Vrtića koji ne rade od 16. ožujka predložili smo da se za vrijeme u kojem vrtić ne ostvaruje programe zbog izvanrednih okolnosti, roditelji oslobađaju obveze sudjelovanja u cijeni programa. Ni to nije prihvaćeno. Gradonačelnik odgovara da je brže kada on donosi odluke, i odmah obećava da će od travnja svi biti oslobođeni od plaćanja. Isto tako smo predložili da se pomogne kod zdravstvenih djelatnika bračnih partnera, ali i bračnih partnera u kojih je jedan zdravstveni a drugi policijski ili drugi mobilizirani djelatnik, ali i prilike i kojima samohranih roditelji su mobilizirani i nemaju kako s malodobnom i vrtićkom djecom.Da vrtići iziđu u susret takvim roditeljima.Ali nažalost grad nema sluha za njih.Odbijeno

Za kraj sramotna je odluka oko dizanja kredita za koje i sam ministar financija Marić ne preporučuje da se podiže. Mi kao MOST se oštro protivimo nepromišljenim odlukama gradske vlasti u ovim kriznim vremenima.

Grad
Hrvatska
Politika
Velika Gorica
Zagrebačka županija