Novosti Sport Događanja

Knjižnice su zatvorene, ali do knjiga možete doći iz vlastitog doma

06.04.2020. / Redakcija

Očistili ste kuću, uredili okućnice i više ne znate kud bi sa sobom od dosade? Svi smo svjesni da moramo ostati kod kuće i biti odgovorni, jer to je jedino što nam u ovo doba korone preostaje da bismo zaštitili sebe i druge.  Iz Goričke gradske knjižnice dali su ideju kako čitati raznu literaturu online, budući da su nažalost vrata knjižnica zatvorena. Dok god nam računala rade, sjajne knjige su na tek nekoliko klikova od nas!

Što možete očekivati na pojedinim mrežnim izvorima, je li potrebna prijava i na koji način, koja su ograničenja, u kojim formatima možete čitati ponuđenu građu, gdje dok su knjižnice zatvorene potražiti adekvatnu literaturu za seminarske i ostale stručne radove… Svi odgovori su OVDJE!

Knjige na hrvatskom jeziku

Besplatne elektroničke knjige  jedini je hrvatski portal na kojem su vam u cijelosti besplatno i uz poštivanje autorskih prava dostupna djela suvremenih hrvatskih književnika. Ima i proze i dosta poezije, esejističkih knjiga, publicistike kao i nešto prijevodne književnosti (u manjoj mjeri)… Stranica je dobro organizirana, pretraživati možete po autorima, naslovima i pojedinim bibliotekama te je vizualno atraktivna pa tako svaki tekst prati i vizual naslovnice djela (ako je ranije bilo objavljeno u tiskanoj verziji) ili izvrsne ilustrativne fotografije. Login nije potreban, a djela možete čitati online ili skinuti u pdf, epub ili mobi formatu.

E-lektire portal je koji će zasigurno dobro doći svim školarcima koji i u nedostatku knjižnične posudbe svejedno moraju pročitati pokoju lektiru. Za pristup sadržaju potrebno je prijaviti se na stranicu što možete učiniti ako imate akademski AAI@Edu.HR elektronički identitet kojega ste dobili u svojoj školi. Ako nemate AAI@EDU.hr pristupne podatke, niti korisnički račun eLektire, možete registrirati novi korisnički račun i sadržaju pristupati, naravno, besplatno! 

Za učenike srednjih škola i studente književnosti, ali i sve one koje zanima hrvatska književna baština, besplatno možete čitati odabrana djela hrvatskih autora u Digitalnoj zbirci Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na tom popisu ima i dosta lektirnih naslova, a s obzirom da prijava nije potrebna, pristup je jednostavniji nego kroz portal eLektire.

Također, svi mrežni izvori Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje besplatni su za sve i dostupni bez prethodne prijave. Tu je i hrpa jezičnih igara za sve uzraste kao i materijali za učitelje. Tu ćete pronaći i Hrvatski pravopis, iznimno jednostavan za korištenje. Baza frazema, Hrvatska školska gramatika, Jezični savjetnik, učenje glagoljice… uglavnom hrpa toga zanimljivog, provjerite sami.

E-čitanje stručne literature

Online stručni priručnici i enciklopedije, baština i istraživanja, razni repozitoriji visokih učilišta poput hrvatskog Hrčka hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima, ali i stranog Cambridge University Press-a koji nudi slobodan pristup na svoje e-udžbenike, a na kojima je pristup moguć jedino putem prijave elektroničkim identitetom (AAI) koji studenti i znanstvenici dobivaju kao polaznici, zaposlenici ili članovi ustanova.

Nešto malo drugačije od hrvatske knjiške kulture...

Projekt “Pitajte knjižničare” obuhvaća bazu podataka odabranih kvalitetnih izvora informacija kao odgovora na upite korisnika. Odgovorena pitanja moguće je pretraživati po područjima, ključnim riječima ili u punom tekstu. Ako namjeravate koristiti ovaj portal, upućujemo vas isključivo na pretraživanje spomenute baze odgovorenih pitanja jer je većina knjižničara koja bi vam mogla odgovoriti nedostupna.  

Na službenim stranicama Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na jednom je mjestu objedinilo u bespućima interneta razasute online kulturne sadržaje iz različitih izvora o kojima nas pojedinačno obavještavaju društvene mreže. Hvalevrijedan pothvat koji vam omogućuje da ne lutate i ne tragate za pojedinačnim sadržajima sami.

Ekipa kulturne redakcije Radio Studenta kojeg emitira Fakultet političkih znanosti odlučila je pokrenuti ovu grupu na Facebooku pod nazivom „Umjetnost dolazi vama“. To je javna grupa u kojoj je dopušteno dijeliti sve što se tiče kulture: virtualne šetnje po galerijama, muzejima, radio drame, snimke predstava, live streamove predstava, online knjige, audio knjige, platforme za gledanje filmova, emisije, podcaste, razgovore s umjetnicima i tako dalje. Ovdje objavljuje dosta nezavisnih umjetnika pa je ovo ujedno i prilika s kvalitetnim i zanimljivim kulturnim sadržajima koji i prečesto prolaze „ispod radara“ mainstream kulture.

Knjige na engleskom jeziku

Ovdje stvarno nema čega nema! Na svoje će doći ljubitelji svih zabavnih sadržaja jer su na ovoj stranici besplatno dostupne knjige, filmovi, fotografije, glazba, i svašta drugoga. Naravno, kategorija koja nas zanima su knjige, pa krenimo s objašnjenjima. Dakle, za korištenje besplatnih sadržaja dostupnih putem ovog portala morate se prijaviti na stranici. Ima svega – od klasika do suvremenih autora, od dječje knjige do stručne literature i popularne publicistike.

Stranica funkcionira kao da ste došli u knjižnicu – knjige „posuđujete“ za čitanje. Možete ih posuditi 10 odjednom na rok od 14 dana. Možete ih i ranije vratiti i odabrati nove naslove, sve kao u pravoj živoj knjižnici. Prije same posudbe dostupan je pretpregled. Knjige su uglavnom skenirane i možete ih „listati“ online, ali i preuzeti u pdf formatu.

Tu je i često preporučivana platforma Gutenberg projekta, gdje na jednom mjestu imate u ponudi više od 60.000 besplatnih e-knjiga, ali uglavnom klasika i knjiga na koje su općenito istekla autorska prava pa su mogle biti digitalizirane.

Predobra platforma Scribd s mnoooogo besplatnih e-knjiga – ima skoro sve što inače tražite, a ne možete pronaći kod nas u knjižnici. Knjige su na engleskom jeziku i inače se mogu čitati uz naknadu, no u sljedećih mjesec dana Scribdova knjižnica s mnoštvom eknjiga, audioknjiga, časopisa i još mnogo toga dostupna je svima, besplatno, na 30 dana!

Dakle, dragi naši knjigoljupci, nema izlike. Doba korone nije nužno "mračno doba", educirajte se, čitajte, širite horizonte, sada je idealna prilika da iz izolacijskog načina života kroz koji mjesec ili možda čak i tjedan izađete kao bolja verzija sebe. Kroz čitanje radite ne samo na vlastitom intelektualnom razvoju, već i na samopouzdanju općenito, što nikad nije naodmet. Ne kaže se bez razloga da se cijeli život učimo, naučite ponešto kroz sve ovo o sebi! Spoznajte sami sebe, da biste bili sretni u vlastitoj koži, naravno, uz dobru knjigu!

 

Podijeli