Novosti Sport Događanja

Turopoljski izviđači na istovaru još jednog aviona iz Šangaja: 'Velik je ovo posao, ali radimo ga s posebnim zadovoljstvom'

22.04.2020. / Petar Brnada

Još jedan avion s donacijom zaštitne opreme jučer je sletio na Pleso. I ovog puta pomoć je stigla iz dalekog Šangaja i to u obliku 58 tona zaštitnih maski, rukavica, naočala, odijela i druge opreme.

Velika donacija, ali i veliki posao za ekipu Zračne luke, te za Državnu interventnu postrojbu unutar koje se nalazi i naši Velikogoričani, odnosno članovi Turopoljske udruge skauta, koji su nesebično podmetnuli svoja leđa i sve te tone opreme prebacili preko svojih ruku, bez pompe i pretjeranog fotografiranja.

Kako su nam skromno rekli, bili su tu i na nedjeljnom iskrcaju aviona iz Kine, a na istome mjestu ponosno će stajati i u četvrtak te u subotu kada također stižu letovi sa zaštitnom opremom.

-Mi članovi Saveza izviđača Hrvatske, a čiji je član i Turopoljska udruga skauta, dio smo pričuvnog sastava Državne interventne postrojbe Civilne zaštite i u tom svojstvu smo danas ovdje- pojasnio nam je Mario Dilberović svoju ulogu u istovaru vrijedne opreme.

Uhvatili smo ga u kratkoj pauzi unutar trosatnog istovara kada nam je ispričao da je oprema svakojaka; ima zaštitnih rukavica, maski, odijela, naočala, a sve je to pakirano u kutijama tako da je njihov zadatak u šlepere i kamione s velikih avionskih paleta raspakirati te kutije te ih ubaciti u kamione.

Jučer je u tom velikom poslu sudjelovalo dvoje 'Turovaca', a sveukupno 30-ak izviđača i pripadnika državne interventne postrojbe.

Kao što smo i spomenuli, nije im prvi puta pa su sada itekako upoznati s procedurom. Nakon što avion sleti, istovare se velike palete kutija koje se moraju utovariti na kamione i odvesti u Centralno skladište. S obzirom da roba dolazi iz Kine koja je i ishodište koronavirusa poduzete su sve zaštitne mjere kako ne bi došlo do mogućnosti zaraze.

-Sama roba je još pri utovaru dezinficirana i umotana u zaštitne folije tako da mi to otpakiravamo, a imamo i radne rukavice te maske, ali nema nekakve direktne opasnosti. Same kutije nisu teške, ali ih je izuzetno puno, oprema nije paletirana u klasičnom smislu da netko dođe s opremom i prebaci ju viličarem tako da ih je puno koje treba ubaciti- rekao nam je Mario.

Pojasnio da je da oni to rade na standardan način odnosno u lancu ljudi, iz ruke u ruku, a onda postoje osobe koje ih važu.

-S obzirom da ima dovoljno kamiona naš zadatak je pobrinuti se da sve to ipak bude i lijepo i ekonomično i da se kamioni ne moraju vraćati. S obzirom da smo članovi postrojbe kojoj smo dobrovoljno pristupili na neki način se osjećamo pozvano, ali nekako je posebno zadovoljstvo kada možeš pomoć i kada znaš da pomoć ide osobama koji brinu o zaraženima pa da i oni sebe zaštite u svom radu- zaključio je Mario.

Galerija slika

Turopoljski izviđači na istovaru još jednog aviona iz Šangaja: 'Velik je ovo posao, ali radimo ga s posebnim zadovoljstvom' Turopoljski izviđači na istovaru još jednog aviona iz Šangaja: 'Velik je ovo posao, ali radimo ga s posebnim zadovoljstvom' Turopoljski izviđači na istovaru još jednog aviona iz Šangaja: 'Velik je ovo posao, ali radimo ga s posebnim zadovoljstvom' Turopoljski izviđači na istovaru još jednog aviona iz Šangaja: 'Velik je ovo posao, ali radimo ga s posebnim zadovoljstvom' Turopoljski izviđači na istovaru još jednog aviona iz Šangaja: 'Velik je ovo posao, ali radimo ga s posebnim zadovoljstvom' Turopoljski izviđači na istovaru još jednog aviona iz Šangaja: 'Velik je ovo posao, ali radimo ga s posebnim zadovoljstvom' Turopoljski izviđači na istovaru još jednog aviona iz Šangaja: 'Velik je ovo posao, ali radimo ga s posebnim zadovoljstvom'

Podijeli