Novosti Sport Događanja

Nastavimo tradiciju: POT poziva da u svojim dvorištima zapalite maleni krijes

22.04.2020. / Petar Brnada

Od 1993. godine Plemenita opčina turopoljska organizira proslavu dana sv. Jurja, zaštitnika Turopoljskog banderija i sveca koji je duboko utkan u identitet Turopolja, no ovog proljeća iz svima dobro znanih razloga prisiljeni su otkazati taj veliki događaj.

Ali to što se ne mogu okupiti kao što su se okupljali godinama, ne znači da su Turopoljci odustali od svoje tradicije, pa su se tako dosjetili paljenje krijesa obilježiti na ponešto drugačiji način.

-Ove godine ne možemo biti zajedno, stoga Vas pozivamo da ovaj segment jurjevskih običaja - paljenje krijesa, pripremite sami unutar svoje obitelji! Jurjevom dozivamo proljeće, a vatrom tjeramo tminu koja odlazi sa zimom. Ne zaboravite svojim najmlađima prenijeti značaj Jurjeva, a nama pošaljite svoju fotografiju krijesa- poručili su iz Plemenite opčine turopoljske.

Pritom iz POT-a naglašavaju da svakako pripazite da ne zapalite preveliki krijes pa da vam plamen izmakne kontroli. Stoga preporučuju da simbolično zapalite maleni krijes i tako date doprinos u očuvanju tradicije turopoljskog kraja.

Uz to, podsjećaju da su mjere zabrane okupljanja i socijalnog distanciranja još uvijek na snazi pa napominju da se ne okupljate u dvorištima susjeda ili prijatelja.

Podijeli