pravomoćno rješenje

Vrhovni sud potvrdio rješenje kojim su odbijeni prijedlozi obrane Damira Škare

05.05.2020 u 17:06

Bionic
Reading

Vrhovni je sud potvrdio prvostupanjsko rješenje velikogoričkog Županijskog suda kojim su odbijeni prijedlozi obrane branitelja Damira Škare (60), bivšeg predsjednika AK Siget za izdvajanje nezakonitih dokaza zbog izjave žrtve dane medijima

Time je postalo pravomoćno rješenje kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitih dokaza zapisnika o ispitivanju niza svjedoka i nalaza i mišljenja biološkog vještačenja, piše Jutarnji list.

Škaro se tereti da je počinio kazneno djelo silovanja i kazneno djelo spolnog uznemiravanja počinjeno početkom kolovoza prošle godine. Optužnica se temelji na iskazima svjedoka i provedenom biološkom vještačenju. Prema podacima u spisu, u medijima je prije podnošenja optužnice emitirana emisija u kojoj je sudjelovala žrtva.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da nema razloga sumnjati u zakonitost ispitivanja svjedoka niti u zakonitost izrađenog nalaza i mišljenja vještaka. Svi su svjedoci ispitani tijekom istrage sukladno zakonu, uz prethodno dana upozorenja. Vještačenje je obavljeno također sukladno zakonu nakon što je izdan nalog za vještačenje.

Izjava žrtve dana u medijima nije dana u postupku pa nema ni svojstvo iskaza svjedoka niti svojstvo izvornog dokaza. Ispitani svjedoci su iskazivali o svom viđenju onog što su osobno doživjeli ili neposredno čuli. Tijekom izvođenja dokaza u istrazi, kao i tijekom postupka pred optužnim vijećem, nisu povrijeđena prava okrivljenika. Postupak je bio pravičan i suglasan s kaznenopravnim postupovnim pravilima, navodi se u priopćenju na službenim stranicama Vrhovnog suda.

Sve što je javno rečeno u medijskom prostoru može na raspravi biti predmet razmatranja kako bi se utvrdilo je li to utjecalo na svjedoke i njihove iskaze kada su davali obavijest o kaznenom djelu, počinitelju i drugim okolnostima. To je pitanje ocjene vjerodostojnosti izvedenog dokaza na raspravi, a ne ocjene zakonitosti. Okrivljenik ima pravo na raspravi ispitati svjedoke optužbe, predložiti dokaze koji osporavaju dokaze optužbe i predložiti dokaze za koje smatra da njemu idu u korist.

Damir Škaro negirao je da je silovao svoju bivšu tajnicu u prostorijama AK Siget, koja je sve ispričala svojoj liječnici koja je i podnijela prijavu policiji, a nakon toga je Damir Škaro napustio RH i otišao u BiH na godišnji odmor i uhićen je 4. rujna prošle godine prilikom povratka iz BiH na graničnom prijelazu, piše Jutarnji list.

U istražnom zatvoru boravio je do 24. listopada a bio je prijavljen i za prijetnje, ali je ta prijava odbačena. U međuvremenu je razriješen dužnosti predsjednika AK Siget i funkcija u HAK-u, a protiv njega je disciplinski postupak povela i matična organizacija HDZ-a.