Novosti Sport Događanja

Gradski bazen otvara vrata, HZJZ dao preporuke o korištenju, treninzima, broju plivača...

15.05.2020. / Petar Brnada

Nakon otvaranja fitness centara i teretana te povratka treninzima i u zatvorenim sportskim objektima za sve kategorije sportaša i za sve dobne skupine, u ponedjeljak, 18. svibnja, vrata će otvoriti i bazeni pa tako i naš Gradski bazen.

Sukladno tome, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je Preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova tijekom epidemije COVID, a koje se odnose na provedbu mjera koje se primjenjuju u djelatnostima bazenskih kupališta i vodenih parkova tijekom epidemije koronavirusa radi zaštite osoblja i posjetitelja.

Prema općim smjernicama na bazenima će biti nužno na vidljivo mjesto na ulazu kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru.

Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, navodi se u preporukama, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne poruke kako bi se posjetitelje podsjetilo na nužno održavanje fizičkog razmaka i drugih općih mjera.

Maksimalan broj osoba

Što se tiče broja osoba u prostoru bazena, HZJZ je propisao da se za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih neto površine prostora (uključujući površinu bazena).

Kada je riječ o razmaku, za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metara.

Što se tiče prostornih i tehničkih uvjeta bazenskih kupališta i vodenih parkova, na svim ulaznim prostorima te u raznim prostorima zaposlenika nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom.

Prema preporukama Zavoda, treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca (na bazenu se nalazi spasilac ili osoba koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi.

Iz HZJZ- a su također naveli da će se održavanje higijenskih uvjeta bazenske vode (vode za kupanje) te osiguravanje neometanog rada uređaja za pripremu vode provoditi na uobičajen način.

Ubrusi umjesto sušila za ruke

Kada govorimo o dozatorima i ostalim uređajima za dezinfekcijska sredstva, prema preporukama HZJZ-a koje možete pronaći OVDJE, treba provoditi redovite provjere kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje dozatora za sapun i dezinfekcijska sredstva.

-Preporučuje se da se sušila za ruke stave izvan funkcije te da ih se zamijeni jednokratnim papirnatim ubrusima za ruke.

Navodi se da je potrebno pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (a po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istodobno treba ograničiti korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima.

Ulazak u bazen

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta što podrazumijeva bazen s površinom oko bazena, korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu.

Voda u predbazenima mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo.

Maksimalan broj ljudi u bazenu

Broj osoba koje istodobno mogu boraviti u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance, navodi se u preporukama Zavoda. Ako su okolnosti takve da je u bazenu pojačano kretanje i aktivnost, dodaju da treba razmotriti dodatno smanjenje broja osoba.

Treninzi

Klubovi vodenih sportova (plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu i slično) tokom pripreme za trening pridržavaju se higijenskih mjera koje se odnose na prostore bazenskih kupališta navedenih u ovim preporukama.

Broj osoba koje istovremeno treniraju u bazenu ovisi o veličini bazena te se preporuča zadovoljavanje kriterija od 7 kvadratnih metara površine po osobi u otvorenim i zatvorenim bazenima, navodi se u preporukama Zavoda.

Ako je predviđeno, aktivnosti vezane uz šport koje se izvode van bazena u zatvorenim ili otvorenim prostorima, provode se sukladno Preporukama za treninge i športsko rekreativne aktivnosti u zatvorenim i otvorenim športskim objektima objavljene na stranicama HZJZ.

Evidencija

Za svaki trening i organiziranu športsko-rekreativnu aktivnost ili slobodno korištenje od strane građana na bazenskom kupalištu ili vodenom parku uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom COVID-19.

Preporuke za zaposlenike

Osoblje treba prilikom interakcije s posjetiteljima koristiti zaštitnu masku koja prekriva i nos i usta. Ako je moguće, treba ograditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni tako da fizički odvoji blagajnika od posjetitelja.

Prije dolaska na posao, osoblje treba u jutarnjim satima izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 stupnja, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne smije dolaziti na posao sve dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku.

Dvosmjenski rad

Ako je moguće, treba organizirati rad dvokratno, na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tijekom rutinskog čišćenja.  Uz to, treba se poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

Podijeli