Novosti Sport Događanja

Prvi plivači oduševljeno uskočili u bazen, svima se mjeri temperatura, ali to nije jedini novitet  

18.05.2020. / Petar Brnada

Nakon otvaranja kafića, restorana, frizera, kozmetičara, škola, teretana i fitness centara zeleno svjetlo napokon su dobili i bazeni pa je tako poslije dvomjesečne stanke i Gradski bazen u Velikoj Gorici danas spremno dočekao svoje prve plivače.

Kako smo doznali na bazenu u vodu se danas do podneva vratilo 20-ak plivača koji nisu krili svoje oduševljenje.

-Samim time što sam prvi dan došao ovdje čim se otvorio bazen, samo po sebi govori najviše. Jedva sam čekao ponovno zaplivati. Baš sam ovisnik o bazenu, nisam ljubitelj trčanja, ali plivanja da- otkrio nam je Damir koji je tri do četiri puta tjedno gost bazena.

Što se tiče propisanih preporuka za korištenje bazena kazao nam je Damir da su se oni kao plivači ovako ponašali i prije što se tiče higijenskih uvjeta te da im to nije nepoznanica.

S njim se složio i Gordan koji nam je kroz smiješak priznao da je zbog višemjesečne pauze ispao iz forme pa je sada pred njime veliki posao povratka na stare staze.

-Jedva sam dočekao otvaranje bazena jer ova dva mjeseca stvarno su bila previše. Malo sam izvan forme pa treba to nadoknaditi. Prije dolaska proučio sam naputke Zavoda za javno zdravstvo, a ja sam osobno i naučen na sve to tako da nema nikakvih problema. Teško je nadoknaditi ovo nekakvim vježbama doma ili biciklom, bazen je bazen, tako da sam presretan što ponovno mogu biti ovdje- rekao nam je Gordan.

Uz preporuke koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo među kojima su propisani fizički razmak, dezinfekcija prostora, vođenje evidencije korisnika, maksimalni broj osoba u bazenu itd., a o kojima smo pisali OVDJE, Gradski bazen donio je i vlastite upute za svoje korisnike.

Među novostima je i to da će se kod svakog korisnika evidentirati dolazak i odlazak na predviđenim listama, a uz to će im se izmjeriti tjelesna temperatura, u što smo se i osobno uvjerili jutros. Osim toga, među novitetima je i to da od sada svaki korisnik uz propisane kupaće kostime po novome mora imati i plivačku kapu, što do danas nije bio slučaj. Tuširanje je, naravno, obavezno.

-Kod ulaska svi korisnici osim dezinfekcije na ulasku moraju proći kroz tuševe i dezinficijense za noge. Naglasio bih da je novost to što svi moraju imati kape. Do sada smo zahtijevali da to moraju imati samo oni s dugom kosom no sada svi moraju nositi kape kao i propisane kupaće gaćice. Na ulasku u bazen mjeri se temperatura i vodi se evidencija svih građana koji ulaze i izlaze tako da ako se nešto dogodi da znamo kontaktirati svaku osobu koja je bila na bazenu u tom terminu- pojasnio nam je voditelj Gradskog bazena, Darko Ćopić.

Kako je nastavio voditelj, bazen je otvoren od 6 do 22 sata radnim danom, a vikendom od 9 do 19 sati. Pritom je napomenuo da se bazen svakodnevno zatvara od 14 do 15 sati radi čišćenja i dezinfekcije površine bazena.  Voditelj Ćopić najavio je i ponovno pokretanje njihovih bazenskih programa no uz određene promjene.

-Naši bazenski programi, a to su bebe ribe, bebe vidre, usavršavanje plivanja i tečaj plivanja te naši umirovljenici, naših su pet programa koji kreću od ponedjeljka. Mi praktički od danas odgovaramo na upite građana koji su se interesirali kada kreće tečaj plivanja te usavršavanja plivanja jer će većina ići na more. Jasno je da do jeseni nećemo imati naše grupe iz škola i vrtića niti to ima smisla, ali s našim programima ćemo krenuti pa ćemo vidjeti koliko će zainteresiranih biti, ali sigurno krećemo od drugog tjedna- kazao je Ćopić naglasivši da će u narednim danima u javnost uputiti i službenu obavijest o pokretanju programa te terminima u kojima će se održavati.

A uz Gradski bazen svoja vrata svim sportašima otvorila je i Gradska dvorana.

-To je preko 20-ak klubova koji se ponovno vraćaju u dvoranu. Dapače, još su tražili dodatne termine s obzirom da djeca ne idu u školu tako da su djeca jedva dočekala da mogu ići u dvoranu. Izložili smo im sve preporuke koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a mi smo po tome napravili naše upute kojih se svi klubovi moraju pridržavati tako da tu neće bit problema, počevši od dezinfekcije svih prostora, evidencije vođenja svih klubova- rekao nam je Ćopić.

Otkrio nam je Ćopić da su dobili i vrijednu donaciju beskontaktnih toplomjera koje su podijelili po klubovima.

-Dobili smo jednu jako lijepu donaciju od 20 beskontaktnih toplomjera te nešto dezinficijensa koje smo podijelili svim klubovima tako da je svaki klub dobio jedan na poklon.

Nema tuševa ni svlačionica

Od voditelja Ćopića doznali smo da su roditeljima ograničili pristup u prostor dvorane. Kako je pojasnio, djecu mogu čekati ispred, a usvojili su i sve ono što je propisano, a na klubovima je sada da to jednostavno poštuju do daljnjega

-U odnosu na prije, ne koriste se svlačionice i tuševi. Dolazi se u sportskoj opremi i isto tako se odlazi. Napravili smo i nešto drugačije rasporede dvorane iz prostog razloga da ostavimo minimalno 15 pa do 30 minuta između jednih i drugih grupa kako bi sve bilo što sigurnije za svu našu djecu i korisnike- zaključio je Ćopić.

Podijeli