Novosti Sport Događanja

Kravarsko za projekt 'Pokrenimo KOK!' povuklo sredstva iz EU fondova, pokreću aktivnosti za djecu, mlade i starije

05.06.2020. / Petar Brnada

Iz Općine Kravarsko jutros su priopćili da je potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Pokrenimo KOK! koji u partnerstvu provode Općina Kravarsko, KUD „Kravarsko“, Udruga umirovljenika Općine Kravarsko, LAG Vallis Colapis i nositelj projekta Udruga PET PLUS.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 1.989.272,92 kn koji će se provoditi kroz dvije godine, a kojim će se stanovništvu Općine Kravarsko omogućiti pristup sadržajima koji će im osigurati kvalitetniji nastup na tržištu rada, pokretanje šireg raspona aktivnosti za djecu, mlade te osobe starije životne dobi i osobe s posebnim potrebama.

Projektnim aktivnostima organizirati će se provođenje slobodnog vremena za različite dobne skupine, kao i dodatni obrazovni sadržaji te stjecanje vještina, kao što su tečajevi rada na računalu i sl. Početak je predviđen 1.8.2020., a završetak 1.8.2022.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a kako kažu iz Općine, opći cilj projekta je osnažiti javno-civilno partnerstvo i praksu sudjelovanja OCD-ova iz ruralne zajednice u upravljanju i donošenju odluka u Općini Kravarsko kroz širenje raspona socijalnih, kulturnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja i usluga koje se pokreću ili već provode u lokalnom društvenom centru uz unapređenje kapaciteta OCD-ova.

Opis projekta

Projekt Pokrenimo KOK! stanovništvu Općine Kravarsko omogućiti će pristup sadržajima koji će im osigurati kvalitetniji nastup na tržištu rada, pokretanje šireg raspona aktivnosti za djecu, mlade te osobe starije životne dobi i osobe s posebnim potrebama.  Projektnim aktivnostima organizirati će se provođenje slobodnog vremena za različite dobne skupine, kao i dodatni obrazovni sadržaji i stjecanje vještina, kao što su tečajevi rada na računalu i sl. Isto tako projektom će se jačati kapaciteti lokalnih OCD-a kako bi se provođenje sadržaja potrebnih stanovništvu omogućilo i nakon završetka projekta.

-Projektnim aktivnostima provest će se djelatnosti uključivanja članova zajednice u provođenje lokalnih politika, jačanje kapaciteta OCD-a, osnivanja Savjeta mladih, promicanje volonterstva, uključivat će se građane u postupke odlučivanja, osigurati će se edukacije na temu poduzetništva, brandiranje lokalnog područja. Provoditi će se kulturni, edukacijski i socijalni sadržaji; ali i jačati kapaciteti organizacija civilnoga društva koje sudjeluju u projektu- kažu iz Općine.

Aktivnosti su usmjerene na revitalizaciju prostora u javnom vlasništvu u svrhu povećanja kvalitete društvenog života te unapređenje kapaciteta lokalnih OCD. U provođenje aktivnosti aktivno će se uključiti lokalne udruge, a važan dio predstavlja prijenos znanja na manje iskusne organizacije civilnoga društva.

Aktivnosti

Među aktivnostima koje će se provoditi u sklopu projekta su radionice jačanja kapaciteta OCD-a, radionice kreiranja participativnog proračuna, radionice osnaživanja Savjeta mladih, radionice za poljoprivrednike, radionice za poduzetnike i obrtnike, radionice za nezaposlene, radionice tradicijske baštine, radionice starogradskih i zabavnih pjesama, radionice tradicijskog plesa, radionice tradicijskog pjevanja, radionice tamburaškog sviranja.

Uz to, tu su i radionice informatičke pismenosti, radionice bubnjanja, radionice kulinarstva, koncerti, radionice menadžmenta volontera, radionica o Potvrdi o kompetencijama stečenim volontiranjem, radionica o Etičkom kodeksu volontera te provedba 2 volonterske akcije unutar manifestacije "Hrvatska volontira".

Rezultati projekta

Kao rezultati projekta navode se osnaženo javno-civilno partnerstvo i praksa sudjelovanja OCD-ova iz ruralne zajednice u upravljanju i donošenju odluka u Općini Kravarsko te proširen raspon socijalnih, kulturnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja i usluga u lokalnom društvenom centru, ali i osnaženi kapaciteti lokalnih OCD-ova za daljnju provedbu kulturnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja i usluga.

Podijeli