Novosti Sport Događanja

Potres uzrokovao pukotine nasipa u Bukevju, kreće sanacija

20.06.2020. / Juraj Odrčić

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, prema naputku Hrvatskih voda, objavio je kako se u Donjem Bukevju uvode izvanredne mjere obrane od poplave, i to zbog pukotina u savskom nasipu!

- Zbog opasnosti za zdravlje i imovinu ljudi uslijed pojave vlačnih pukotina u vodnoj nožici desnog savskog nasipa uočenih nakon potresa u naselju Donje Bukevje te nakon provedenih istražnih geomehaničkih radova i geodetskih snimanja te moguće progresije nestabilnosti uvode se izvanredne mjere obrane od poplave - poruka je Stožera.

No, unatoč ovakvoj ozbiljnoj poruci nema mjesta panici jer je Sava u svome koritu daleko od nasipa, a Hrvatske vode su, kako kažu, na vrijeme uočile oštećenja nasipa zbog čega se prionulo sanaciji nasipa.

Trenutno je u tijeku izrada projekta sanacije pukotina u nožici nasipa na desnoj obali rijeke Save na lokaciji Donje Bukevje. Radovi na sanaciji trebali bi započeti već krajem mjeseca lipnja, dok se završetak radova planira u roku 3 mjeseca, odnosno za vrijeme trajanja ljetne sezone, doznajemo iz Hrvatskih voda.

- Napominjemo kako stabilnost i funkcionalnost nasipa nije ugrožena, a u slučaju nailaska velikog vodnog vala rijeke Save u pripremi su i vodonepropusne geomembrane koje služe protiv procjeđivanja kroz tijelo nasipa. Dakle, možemo zaključiti kako je situacija na terenu stabilna, a olakotna okolnost je i to što ulazimo u ljetno, tj. sušno razdoblje kada su uobičajeni vodostaji rijeke Save niski, odnosno izrazito su rijetki slučajevi u ljetnim mjesecima kada se voda iz rijeke Save izlije iz korita i dođe u kontakt s nasipom - poručuju iz Hrvatskih voda.

Izvanredne mjere obrane od poplava na predmetnoj lokaciji proglašene su prvenstveno iz razloga mjera predostrožnosti, koje pak omogućavaju učestaliji, odnosno pojačani obilazak i nadzor pojedinih dionica nasipa od strane Hrvatskih voda i vodočuvarske službe te licencirane tvrtke za radove obrane od poplava.

foto: ilustracija

 

Podijeli