Zagrebačkoj županiji petu godinu zaredom priznanje za transparentnost proračuna

Zagrebačka županija petu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenog 2019. godine do travnja 2020. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020. godinu. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica. Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time, uz još 18 županija, zaslužila spomenuto priznanje.

Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,9 proračunska dokumenta. 18 županija objavilo je svih pet dokumenata, dok su dvije županije objavile po četiri dokumenta.

Prosječna transparentnost gradova je 4,5. Svih pet dokumenata objavilo je 87 od 128 gradova, odnosno 22 grada više u odnosu na prošlo istraživanje. Pozitivan porast prosjeka transparentnosti vidljiv je i kod općina čija je transparentnost po prvi puta vrlo dobra (4). U odnosu na prethodni ciklus istraživanja, broj općina koje ne objavljuju ni jedan dokument smanjio se s 15 na 7.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije javnosti, rezultati istraživanja dostupni su putem INTERAKTIVNE KARTE.