Velika Gorica i Karlovac zajednički do EU projekata

Grad Velika Gorica, Grad Karlovac i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske potpisale su Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi projekta povećanja energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva i toplinarstva te povećanju udjela obnovljivih izvora energije
gorica-karlovac2-scaled

Grad Velika Gorica, Grad Karlovac i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske potpisale su Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi projekta povećanja energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva i toplinarstva te povećanju udjela obnovljivih izvora energije.

Cilj ovog Sporazuma je suradnja na pripremi i zajedničkoj prijavi na EU poziv Pomoć za razvoj projekata u sklopu programa Obzor 2020.

EU poziv Pomoć za razvoj projekata pruža potporu javnim i privatnim promotorima investicijskih projekata u pripremi izrade tehničkih, ekonomskih i pravnih podloga potrebnih za razvoj investicija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a koje se planiraju realizirati na području Karlovca i Velike Gorice, i to u sektorima zgradarstva i toplinarstva te povezno u dijelu integracije obnovljivih izvora energije.

– Ovim Sporazumom i prijedlogom projekta idemo u korak s današnjim vremenom te odgovaramo zahtjevima koje pred nas postavlja izazov klimatskih promjena. Ti zahtjevi su danas uneseni u Europski zeleni plan, no oni odgovaraju i viziji Velike Gorice kao energetski neovisnog Grada s energetski obnovljenim javnim i stambenim zgradama uz minimalnu emisiju CO 2. Cilj je da se uvedu pametna rješenja u sektor zgradarstva kako bismo pratili svoju potrošnju. Pojednostavljenje procesa energetske obnove kao i podupiranje partnerstva sa županijskim i nacionalnim dionicima stvorit će dodane vrijednosti na započete projekte u sektoru toplinarstva kroz integraciju obnovljivih izvora energije, ali i poticanje integracije pametnih rješenja u dijelu povezivanja s toplinskom mrežom i instalacije fotonaponskih sustava u sektoru zgradarstva. Dodatno, kroz projekt se planira ishoditi i projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada, a kao Grad prijatelj djece, cilj nam je prvenstveno obnoviti zgrade osnovnoškolskog obrazovanja te druge zgrade za koje se u sustavu ISGE-a pokazalo da su veliki potrošači. Na navedeni način planiramo izbaciti kotlovnice na lož ulja iz sustava toplinarstva na području Velike Gorice, izjavio je gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić

Gradu Karlovcu i Velikoj Gorici ovo nije prvi zajednički projekt. Okupljanje oko jedne rijeke, gradovi s toliko sličnosti odlučili su iskoračiti i u smjeru energetske tranzicije te pokazati dobar primjer i ostalim gradovima.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Velika Gorica
Zagrebačka županija