Home Gospodarstvo Isprobali smo par jela u novom restoranu Papamò i oduševili se okusima,...

Isprobali smo par jela u novom restoranu Papamò i oduševili se okusima, atmosferom i interijerom

U Papamò već prvim korakom možete vidjeti i osjetiti da se radi o suvremenom pogledu na našu tradiciju koja je i dalje protkana svakim komadom interijera, ali i jelovnika

PODIJELITE

Tko god me poznaje zna da sam ljubitelj fine hrane, a još više cijenim kreativnost u kuhinji. Premda u našem gradu postoje kvalitetni restorani, jako me razveselilo što se nakon dugo vremena pojavila nova kulinarska destinacija i to ona koja me zbilja ugodno iznenadila.

Papamò je novi restoran otvoren u sklopu Hotela Cool na Plesu u blizini zračne luke, a već samo ime vam nagoviješta da se ovdje radi o jednom malo drugačijem mjestu. Dok smo u Velikoj Gorici navikli na tradiciju, ovdje već prvim korakom možete vidjeti i osjetiti da se radi o suvremenom pogledu na našu tradiciju koja je i dalje protkana svakim komadom interijera, ali i jelovnika.

Detaljna prezentacija i raskoš okusa

Glavni chef zaslužan za primamljive mirise pri samom ulazu u restoran je Dean Šafran koji, kako kasnije saznajem, ima zaista poseban talent u prezentaciji čistih i jasnih nota menija. Meni koji sprema sačinjava hladne salate i predjela, juhe, tjestenine i rižota, glavna jela od ribe, glavna jela od mesa, pizze i finger food među kojima se nalaze burger, pulled i pileće meso. „Posebnost mesnih jela je korištenje sous-vide tehnike, što znači da se meso priprema nekoliko sati, čak i preko cijele noći samo kako bi zadržalo sočnost. Gotovo sve namirnice koje se koriste u kuhinji su domaće, koliko god možemo, a namirnice za pizze su izvorno talijanske i grčke.“, govori mi vlasnik Daniel Plepelić. Uz ukusna jela, ono što će vam prvo otvoriti apetit je vrhunsko prezentiranje koje će, budimo realni, baš jako dobro izgledati na fotkama na vašim društvenim mrežama.

Jedna od stvari na koju ćete naići u ovom novom velikogoričkom restoranu je nevjerojatna briga o detaljima. Tako se na svakom stolu ne nalazi uobičajena posuda sa solju i paprom, već ćete imati priliku isprobati posebnu aromatiziranu sol s induciranim crvenim vinom koji sami rade. „To je trud koji ulažemo. Maslinovo ulje nam dolazi s Pašmana i brendirali smo ga, kao i Aceto Balsamico. Pazimo na detalje i u pripremi jela pa su naši filei orade i brancina u potpunosti otkošteni. Ovdje se jede bez kostiju, a sami file je oko 300 grama.“ Svi ti detalji upućuju koliko su si truda dali.

Tijesto za pizzu kakvo još niste probali

Posebnost na meniju su i pizze. Svakako da svatko ima preferencije kakvo tijesto voli, no nakon što sam probala ovo, sada to očekujem kod svake druge pizze. Tijesto je prozračno, iznutra meko i rastapa se, a na donjem dijelu je hrskavo. „Koristimo četiri vrste brašna u točno određenim omjerima kako bi napravili najbolje tijesto. Radi se dio po dio, nakon toga svaki dio stoji nekoliko sati i onda još traje pečenje. Dugo smo radili na tome da stvorimo ovakvo idealno tijesto za pizzu. Servira se kao gourmet pizza, razrezana i jede se rukom.“, govori nam iskusni pizza chef Jurica Huzjak.

Sastojci koje stavljaju na pizzu su odlični jer svaki dolazi do izražaja i ono što ja najviše cijenim je činjenica da se vidi da se ne žure ni s jednim jelom koje rade, već da je svaki detalj pomno osmišljen i izveden. Moderna kuhinja zasniva se na blagim začinima koji se osjećaju nakon zalogaja, tako da možete očekivati da ćete okus njihove fine hrane imati i nakon što izađete iz restorana. Među novitetima koji se očekuju su tuna steak u umaku od aromatičnih trava, naravni pureći odrezak u umaku od dijon senfa te biftek u umaku od tartufa.

Na bogatom meniju nalaze se razna mesna i riblja jela, a preporučujem da isprobate i svinjski lungić umotan u aromatizirane krušne mrvice s pire krumpirom, demi-glace umakom i šampinjonima. Prožimanje okusa i kremasta tekstura krumpira u kombinaciji s umakom jedva će vam ostaviti mjesta za desert. Bez brige, niti tu nećete ostati razočarani. Deserti koje nude su iz poznate zagrebačke slastičarnice Amelie, no imaju i svoje slastice koje priprema chef Dean Šafran. Tako sam odlučila isprobati Semifreddo koji je pravo ljetno osvježenje.

Interijer u kombinaciji modernog i tradicionalnog

Kompletan prostor je protkan sivim tonovima, ili kako vlasnik voli reći, petsto nijansi sive koje obilježavaju interijer na unutarnjem dijelu restorana, VIP dijelu, kafiću, ali i na vanjskoj terasi. Detalji u zlatnim bojama i zagasito crnoj odaju dojam kao da se radi o restoranu u centru Beča. No, i u interijeru su zadržali duh tradicije i Turopolja. Naime, drvo koje se koristi u interijeru stiže od stare drvene kuće. „Vanjski dio drva kuće je rezan na dva centimetra debljine i onda posebno premazan kako bi se izjednačili tonovi. U VIP djelu se mogu kontrolirati svjetla pa biti više ili manje prigušena, ovisno kakvu atmosferu želite.“ Dijelovi interijera su u potpunosti unikatni, a za čitavu priču su zaslužni stručnjaci iz studia Skroz koji su ideje vlasnika pretvorili u skroz ugodan prostor.

Za okrjepu u ponudi su i vina kojima je zastupljena svaka regija Hrvatske. Tako možete isprobati crna, bijela i rose vina benkovačko – stankovačkog vinogorja, Josić vina, Korlat, Kunčić, Tomac.. „Željeli smo zastupiti cijelu Hrvatsku i napraviti vinsku kartu kako bi svatko mogao odabrati ono što voli. Nemamo vinski podrum, ali sva vina koja kod nas možete probati su kvalitetna i ‘ziceri’.“

Na samom kraju, moram se i dotaknuti zanimljivog imena Papamò. Morala sam pitati vlasnika odakle stiže to ime jer je i mene zaintrigiralo. „S velikim M smo željeli zainteresirati ljude, igra riječima je stvorila i priču. Ime je zapravo ostalo od jednog starijeg projekta koji nije ostvaren, a osmislila ga je jedna agencija. Sad je došlo vrijeme da se iskoristi. Papa je otac na svim jezicima, poznato je i zvučno, a opet ima i hrvatskog prizvuka.“

Nakon provedenih par sati u restoranu Papamò, izašla sam sita i zadovoljna. Ovo je fini restoran s pristupačnim cijenama koji ostavlja ugodan osjećaj, što zbog ukusne hrane, pristojnog osoblja i kompletne atmosfere. Ako tražite lijepo i mirno mjesto na koje ćete se rado vraćati, nikako ne smijete propustiti novi restoran Papamò.